Čedok vrací polovinu Eso travel původnímu majiteli

turismus, Turecko

turismus, Turecko

Seychely, ilustrační foto
Seznam a Čedok spouští internetový prodej letenek.
Zájezdy
Dovolená, moře
Dovolená za milion. Chorvatsko není u boháčův módě. Chtějí za luxusem či exotikou
11
Fotogalerie

Cestovní kancelář Čedok prodává svou polovinu v CK Eso travel. Valná hromada Čedoku dnes odsouhlasila prodej akcií podnikateli Tomáši Cikánovi a jeho rodině. Cikán tak po čtrnácti letech znovu zcela ovládne firmu, kterou zakládal. Deníku E15 to potvrdily obě strany.

„Tento krok byl iniciován ze strany Čedoku,“ řekl předseda představenstva Čedoku Radek Drechsler. Podle něj by mělo k předání a zaplacení akcií dojít příští týden, finanční stránka věci nebyla zveřejněna. Podle informací E15 jde o osmimístnou částku.

Transakce souvisí mimo jiné s blížící se změnou majitele Čedoku. Nejstarší tuzemskou kancelář ovládne po schválení antimonopolním úřadem zřejmě ještě v říjnu polská Itaka. Ta se chce podle Drechslera zaměřit výhradně na rozvoj značky Čedok. Prodej polovina Esa tak dnes ještě schvalovali zástupci končícího majitele Čedoku, finanční skupiny Odien.

Cikán chce svou firmu dále rozvíjet. Budoucnost cestovního ruchu vidí ve službách s vyšší přidanou hodnotou, tedy poznávacích zájezdech pro nejbohatší klienty. Za poslední tři roky proto fakticky vymazal z nabídky Esa pobytové dovolené. „V tomto směřování jsme se bohužel neprotnuli s Čedokem ani s Itakou,“ řekl Cikán.

Eso travel se přitom soustředí na bohatší zákazníky od počátku, organizuje například cesty kolem světa jediným pronajatým letadlem. S téměř půlmiliardovými tržbami patří mezi největší tuzemské cestovky.

Symbióza obou firem se datuje od roku 2002, kdy Cikán polovinu své firmy Čedoku prodal. Existovalo přitom předkupní oboustranné předkupní právo, založené na gentlemanské dohodě. Už v minulosti se několikrát schylovalo ke změně vlastnických poměrů v Esu, oba majitelé ale vždy dali nakonec přednost vzájemné spolupráci.