Centrum hazardu dál upadá, příjmy na Macau klesají už rok

Kasína v Macau

Kasína v Macau Zdroj: Diego Delso, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Příjmy z hazardních her na Macau v květnu klesly o 37 procent a propad zaznamenaly již dvanáctý měsíc za sebou. Důvodem je přetrvávající pokles zájmu bohatých Číňanů o sázení v Macau, které je jediným místem v Číně, kde jsou hazardní hry legální, a zároveň je největším hráčským centrem na světě.

Vláda Macaa uvedla, že v květnu se příjmy snížily na 20,3 miliardy patacas (63,8 miliardy korun) z 32,4 miliardy patacas ve stejném měsíci loni. Příjmy klesají od doby, kdy čínský prezident Si Ťin-pching zahájil boj proti korupci a okázalému utrácení veřejných činitelů, kterým chce zabránit nezákonnému odlivu peněz z Číny.

Pokles příjmů již přinutil provozovatele kasin rozšířit své aktivity do dalších oblastí, jako je zábava a maloobchod. Rozšíření aktivit kasin je v souladu s plánem Pekingu, který chce tuto oblast předělat na rodinný rezort a přilákat tam rostoucí čínskou střední třídu.

Květnový pokles příjmů byl v souladu s očekáváním analytiků a zároveň nižší, než v předchozích třech měsících. Květnový pokles zbrzdil státní svátek a zprovoznění dvou nových rezortů. Investoři jsou ale v dlouhodobém výhledu optimističtí, mimo jiné i díky plánovaným infrastrukturním projektům, které mají zkrátit dobu cesty na Macao.

Větší než Las Vegas

Macao coby asijské hlavní město hazardu zažívalo v uplynulých více než deseti letech prudký růst příjmů z hazardních her, díky kterému se proměnilo ze zanedbané bývalé portugalské kolonie ve světovou jedničku v oblasti kasin. K růstu přispěl hlavně příliv peněz z pevninské Číny. Příjmy z hazardu jsou tam nyní téměř pětinásobně vyšší než příjmy amerického Las Vegas, které je druhým největším centrem hazardu na světě.

Vláda silně závislá na hazardu

Bývalé závislé území pod správou Portugalska tvoří poloostrov Macao a dva malé ostrůvky Taipa a Coloane o celkové rozloze 27 kilometrů čtverečních. Má zhruba půl milionu obyvatel a je jedním z nejhustěji osídlených území na světě.

Macao je od roku 1999 pod správou Číny a stejně jako Hongkong má status zvláštní správní oblasti. Na provoz kasin měla původně vláda monopol, ten ale v roce 2001 skončil.

Příjmy z kasin se na celkových příjmech vlády Macaa podílejí zhruba 80 procenty. Oblast je rovněž velmi závislá na turistech z Číny. Právě Číňané tvoří více než 60 procent turistů v této oblasti.

Jaroslav Kantůrek: Hazardní průmysl v Macau