Ceny umění začaly zase růst, galeristé očekávají úspěšný rok

Úspěch. Galerie Kodl loni vydražila čtyři obrazy s cenou
přes deset milionů korun.

Úspěch. Galerie Kodl loni vydražila čtyři obrazy s cenou přes deset milionů korun. Zdroj: CTK

Galerie Kodl, která stála za loňskými aukčními rekordy výtvarného umění, loni zvedla obrat o 46 procent. Kromě osvědčené české moderny roste zájem i o poválečné a současné umění.

Galerie Kodl loni potvrdila své výjimečné postavení mezi českými aukčními síněmi. Celkový obrat z aukcí vyšroubovala na 263,5 milionu korun. Proti roku 2014, kdy se mezi českými aukčními síněmi umístila na prvním místě, zvedla firma Martina Kodla obrat o 83 milionů korun, což byl růst o 46 procent.

Čtyři obrazy se v aukcích pořádaných Galerií Kodl přehouply přes deset milionů korun. Nejúspěšnější byl obraz Emila Filly Pařížské zátiší, který se vydražil za 13,6 milionu korun. „Vydražili jsme 51 položek za více než milion korun. Prodali jsme 90 procent nabízených obrazů a naše aukční výstavy navštívily tisíce milovníků umění,“ hodnotí loňský rok Martin Kodl.

Zatímco v roce 2014 sběratelé umění přihazovali na aukcích váhavěji, loni už zase ceny rostly. „Vysoké ceny českého výtvarného umění jsou jakýmsi předznamenáním zvýšeného zájmu široké veřejnosti o umění jako takové. Letošní rok bude ekonomicky pozitivní. Budou se nabízet výjimečné obrazy a některé z nich jistě zaznamenají i výjimečné ceny,“ dodává úspěšný galerista.

1. Art Consulting posílí
Galerista Jiří Rybář připravuje firmu 1. Art Consulting na vstup nových majitelů. „Letošní rok bude pro nás zlomový,“ říká galerista, který loni oslavil 70. narozeniny. Nový kapitál má pomoci firmu dál posunout. Větší finanční zázemí by se mělo projevit v nabídce děl na aukcích, ve výsledcích aukcí i v samotných prostorech Topičova salonu, což je pražská adresa firmy. Do budoucna by Rybář rád jednotlivé aukce zaměřoval vždy na jeden druh umění, ať už půjde o modernu, nebo o poválečné umění. Chce tím vyjít vstříc sběratelům, kteří se stále více specializují.

Nejdražším dílům stále dominují autoři české moderny. Nicméně podle galeristů roste zájem také o poválečné české umění. Na současné autory se i proto stále více orientuje 1. Art Consulting Jiřího Rybáře, která je podepsaná pod dosavadními českými absolutními aukčními rekordy. Loni Rybářově galerii klesl obrat ze 120 zhruba na 70 milionů korun.

„Loňský rok byl slušný, i když jsme nedražili superdrahá díla. Už od roku 2014 se zaměřujeme na současné umění. Díla do aukcí získáváme přímo od autorů. Zatím se nám vždy podařilo vybrat taková, která potvrdila oprávněnost cenových požadavků autorů při prodejích přímo v ateliérech,“ říká Rybář.

V trendu zařazování současných umělců do svých aukcí hodlá Rybář pokračovat. Rekordy by měly padat u autorů, jejichž díla se dosud prodávala pod milionem korun.