Češi se vrátili do kempů. Jejich provozovatelé loni uvítali přes milion hostů

Poptávka po kempování není rozložena rovnoměrně. Nejvíce táhnou tábořiště na jihu Čech (na snímku) a Moravy, sever republiky je na tom o poznání hůře.

Poptávka po kempování není rozložena rovnoměrně. Nejvíce táhnou tábořiště na jihu Čech (na snímku) a Moravy, sever republiky je na tom o poznání hůře. Zdroj: profimedia

Dovolená v přírodě okořeněná praskáním ohně a kvákáním žab slaví velký návrat na výsluní. Do českých a moravských kempů loni po dlouhých letech zavítalo více než milion hostů, meziročně o 21 procent více. Statistická čísla tak dělají z kempů relativně nejúspěšnější druh ubytování.

V průměru všechna česká ubytovací zařízení přivábila loni o deset procent více turistů, například v pětihvězdičkových hotelech počty nocležníků fakticky stagnovaly.

„Rekordní nárůst ubytování v kempech je mimo jiné odrazem investic a s nimi souvisejícím zlepšením kvality poskytovaných služeb, důkazem může být například nedávné první místo v žebříčku nizozemského cestovatelského serveru zoover.nl,“ připomněla mluvčí agentury CzechTourism Martina Fišerová.

Podle ní svou roli sehrálo i zhoršení bezpečnostní situace v některých oblíbených zahraničních destinacích Čechů a měnová politika ČNB, která zdražuje dovolenou v cizině. Majitel autokempinku Konopáč u Heřmanova Městce a zároveň předseda Asociace kempů ČR Bohumil Starý doplňuje další dílky do úspěšně složené mozaiky.

Kolik lidí kempovalo (v tisících)Kolik lidí kempovalo (v tisících) | E15

„Slunečné počasí loni v létě pobytům v přírodě přálo, lidi to táhlo k vodě,“ říká podnikatel. Podle něj si do kempů stále častěji nalézají cestu rodiny s dětmi, kterým nezbývají peníze na zahraniční dovolenou a přesto chtějí strávit volno mimo domov. „Vliv má samozřejmě i touha po přírodě a romantice,“ doplnil Starý.

Druhou velkou skupinou hostů jsou pak solventnější páry, které jezdí do kempů „vyvenčit“ svá obytná auta a karavany. Trh s nimi loni rostl, od roku 2012 se jich v tuzemsku prodává přes tisíc kusů ročně. Analytik portálu Dokempu.cz Aleš Hanzl připomíná, že roste i poptávka po stanech a vybavení do přírody.

Na letošním veletrhu v Letňanech se jich prodalo o pětinu více. „Všechny loňské vlivy budou zřejmě pokračovat i v letošním roce, a pokud nám bude přát v létě počasí, můžeme očekávat podobně silnou sezonu i letos,“ doplnil Hanzl.