Češi vypijí nejvíce instantní kávy v Evropě

Káva

Káva Zdroj: archiv

Celosvětová produkce a spotřeba kávy se za poslední dekádu několikanásobně zvýšila. Totéž platí pro Česko. Mezinárodní organizace pro kávu (International Coffee Organization) již dvacet let mapuje trendy v produkci, spotřebě a vývoji cen kávy, a v jejích dokumentech je stoupající trend spotřeby patrný. Češi spotřebovali za rok 2011 3,26 kilogramu kávy na osobu, v minulém roce to bylo už 5,4 kg.

Z čísel mapujících dovoz kávy za rok 2013 vyplývá, že obyvatelé České republiky holdují rozpustné kávě nejvíce ze všech zemí Evropy. Za loňský rok bylo do Česka importováno více než 34,9 milionu kg instantní kávy, pražené kávy přes 18,4 milionu kg a nepražených kávových zrn 17,6 milionu kilogramů.

V Evropě je v celkovém množství importované rozpustné kávy před Českou republikou pouze Ukrajina, do které se za uplynulý rok dovezlo více než 50 milionů kilogramů. Po přepočtu celkového množství na osobu ovšem vyplývá, že do Česka se doveze 3,3 kilogramu na osobu a rok, kdežto na Ukrajinu pouze 1,1 kg/os/rok, což zajišťuje České republice evropský primát. Naopak, nejméně holdují rozpustné kávě ve Francii, import rozpustné kávy na osobu odpovídá množství 0,05 kg za rok.

Přehled spotřeby instantní kávy v Evropě

Přehled spotřeby instaní kávy v kg na osobuPřehled spotřeby instaní kávy v kg na osobu | Zdroj: International Coffee OrganizationZdroj: CrossCafe, International Coffee Organization

Co se celkové spotřeby kávy v Evropě týče, jsou Češi průměrnými konzumenty. Každý Čech v loňském roce zkonzumoval 5,4 kg kávy, stejné množství připadalo i na jednoho Slováka. Z našich sousedů spotřebují nejméně kávy Poláci 2,2 kg. Němci (6,3 kg) a Rakušané (8,3 kg) naopak spotřebují kávy více.

Jedničkou ve spotřebě kávy v Evropě je s velkým náskokem Finsko. Na jednoho obyvatele tam připadá spotřeba 11,4 kg kávy za rok.

Spotřeba kávy v Evropě

Spotřeba kávy v EvropěSpotřeba kávy v Evropě | International Coffee OrganizationZdroj: CrossCafe, International Coffee Organization