Česká cestovka West Holiday zkrachovala, v Turecku má 80 klientů

dovolená, turismus

dovolená, turismus

Cestovní kancelář West Holiday vyhlásila úpadek. V současnosti má v Turecku zhruba 80 českých klientů. Dalších zhruba sto zákazníků má zakoupené zájezdy a již s touto kanceláří neodletí. Novinářům to dnes oznámil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Návrat českých turistů, kteří uvízli v Turecku, začala řešit Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), u které byla CK pojištěna proti úpadku.

„Klientům, kteří se nyní nacházejí v tureckém letovisku Antalya a kteří se kvůli úpadku cestovní kanceláře West Holiday nemohou vrátit zpět, zajišťujeme návrat do ČR,“ řekl ředitel úseku neživotního pojištění ČPP Václav Hönig. ČPP ve spolupráci s asistenční službou Global Assistance aktuálně zajišťuje přepravu těchto klientů, kteří by se měli vrátit letecky zpět do ČR v sobotu ve večerních hodinách.

Klienty West Holiday přepraví v sobotu z Turecka zpět do České republiky charterový dopravce Holidays Czech Airlines. „Návrat klientů má být realizován podle původního plánu s očekávaným příletem do Prahy přibližně v 18:00,“ řekla vpodvečer mluvčí aerolinek Hana Hejsková.

Dalších 60 klientů, kteří zakoupili zájezd u cestovní kanceláře West Holiday a na svou dovolenou již neodletí, může nárokovat náhradu vzniklé škody u ČPP. Klientům budou jejich peníze vráceny formou pojistného plnění na základě Oznámení o škodní události. Informace pro poškozené klienty jsou k dispozici na internetových stránkách www.cpp.cz. Vyplněný formulář je třeba odeslat na korespondenční adresu pojišťovny nebo mailem co nejdříve, nejpozději do šesti měsíců.

Podle informací, které cestovní kancelář oznámila prostřednictvím webových stránek, je doprava všech klientů z Turecka zajištěna. Zástupci kanceláře zároveň sdělili ostatním zákazníkům, že jim budou peníze za neuskutečněné zájezdy vráceny z pojistného plnění na základě oznámení o škodní události.

„Všem postiženým klientům doporučuji, aby se obratem nahlásili na pojišťovnu se svým nárokem,“ uvedl Okamura. Peníze za zaplacené zájezdy jim pojišťovna zaplatí do půl roku. Podle Okamury CK West Holiday patřila mezi menší cestovní kanceláře, ročně odbavila kolem dvou tisíc klientů.

Přehled českých cestovních kanceláří, které letos oznámily krach:

Karma Tours - CK Karma Tours oznámila, že ukončuje svou činnost 2. června. Jako důvod uvedla problematickou situaci v arabských zemích a nízký zájem českých turistů o severní Afriku, na kterou se cestovní kancelář specializovala.


CK Pressburg - Olomoucká cestovní kancelář CK Pressburg oznámila konec činnosti z ekonomických důvodů 16. června. CK Pressburg na počátku letoška nabízela zájezdy, aniž by měla povinné pojištění proti úpadku.


I.Parkam Holidays - Cestovní kancelář, která se specializovala na Řecko a Bulharsko, oznámila úpadek 1. července. CK měla 315 klientů v Bulharsku a 40 v Řecku, postarala se o ně pojišťovna.


Via Vera - Liberecká cestovní kancelář Via Vera ohlásila úpadek 5. července. Nedokázala uhradit leteckou přepravu klientů do Řecka a Turecka. CK vyhlásila úpadek v době, kdy bylo v zahraničí asi 25 jejích klientů. Další lidé zaplatili zálohy, na dovolenou už ale nejeli. V září Krajský soud v Liberci prohlásil na CK Via Vera konkurz.


Viva Monde - Pražská cestovní kancelář VIVAMONDE oznámila krach 26. srpna, a to kvůli finančním problémům. O více než dvě stovky klientů v Turecku se postarala pojišťovna. V září Městský soud v Praze zahájil s CK insolvenční řízení.


Company Diamond Wind - Úpadek pražské CK oznámil 19. října mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Kancelář neměla žádné klienty v zahraničí, ale 80 lidí u ní mělo koupené zájezdy v hodnotě 1,5 milionu korun. Firma měla potíže už koncem září, kdy na zájezd do Turecka neodletělo přes 60 turistů.


West Holiday - Jedna z menších CK oznámila úpadek dnes. Společnost má v Turecku zhruba 80 českých klientů. Dalších zhruba sto zákazníků má zakoupené zájezdy a již s touto kanceláří neodletí.