Česká fotbalová liga stále nemá partnera, ten nový má být z Číny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Eduard Erben, E15

Už v pátek startuje nový ročník české nejvyšší fotbalové soutěže. Poprvé po dvaceti letech se vrací k názvu 1. fotbalová liga. Za odcházející Synot, který byl posledním generálním partnerem soutěže, se zatím náhradu přivést nepodařilo. Synot skončil s podporou kvůli legislativním změnám.

I když finanční detaily kontraktu nebyly zveřejněny, podle odhadů ročně přispíval částkou 60 milionů korun, což bylo nejvíce v historii soutěže. Předchozí generální partner, jímž byl Gambrinus, platil 40–50 milionů korun za rok.

Již počátkem června oznámil předseda České fotbalové asociace Miroslav Pelta, že nový generální partner bude z Číny a jeho roční příspěvek české lize bude přibližně o milion eur, tedy asi o 27 milionů korun vyšší, než byl příspěvek Synotu. Jednání se však dosud nepodařilo definitivně uzavřít.

Podle vedení českého fotbalu by kontrakt měl být dotažen do začátku ligy, což je během tohoto týdne. Pokud se tak nestane, soutěž odstartuje bez generálního partnera pod názvem 1. fotbalová liga. S nejvyšším rozpočtem do sezony vstoupí tradičně Sparta, která v posledních letech podle dostupných informací pracovala s částkou kolem 370 milionů korun.

Mistrovská Viktoria Plzeň operuje s částkou kolem 120 milionů korun a nejvíce rozpočet navýšila Slavia, která uvádí sumu kolem dvou set milionů korun. Finální částky však mohou být zcela jiné v případě úspěchu v evropských pohárech.

Nejdražší posilou se před novou sezonou stal nizozemský útočník Gino van Kessel, jehož Slavia vykoupila z Trenčína za 32 milionů. Tento transfer se zároveň zařadil mezi nejdražší přestupy v českém fotbale. Van Kessel je třetím nejdražším hráčem. Více stáli v historii jen dva fotbalisté – Szilárd Németh, za něhož Sparta zaplatila 35 milionů korun, a Štěpán Vachoušek, kterého Slavia koupila za stejnou částku z Teplic. Ovšem součástí tohoto transferu z roku 2002 byla ještě také hráčská kompenzace.