České Tesco přestalo vydělávat, problémy mají i další řetězce

Akcie řetězce Tesco se propadly

Akcie řetězce Tesco se propadly Zdroj: tesco

Další zahraniční matka má kvůli své české maloobchodní dceři nelehké spaní. Řetězec Tesco se totiž ve svém posledním finančním období dostal do červených čísel.

Zatímco před deseti lety firma Tesco Stores ČR vykazovala provozní zisk v řádu stovek milionů korun, nyní poprvé prodělala kolem milionu korun. A to při tržbách kolem 44 miliard. Velké zisky už ovšem společnost nemá od roku 2008, vyplývá ze zjištění serveru E15.cz.

„V roce končícím k 28. únoru 2013 byla spotřebitelská poptávka i nadále negativně ovlivněna klesající důvěrou spotřebitelů, snižujícím se disponibilním příjmem i zvýšením cenové hladiny. To bylo důsledkem rostoucích vstupních nákladů a cen energií, ale zejména zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty,“ uvedl předseda představenstva tuzemského řetězce David Morris.

Růžově na tom ale nejsou ani další řetězce. Jak už server E15.cz informoval, nejhlubší ztrátu vykazuje provozovatel řetězce Interspar. V minulém roce prodělal půl miliardy korun a jeho kumulovaná ztráta se tak vyšplhala na 3,3 miliardy.

Prodělek loni vykázala také konkurenční Billa. Při tržbách kolem dvaceti miliard korun prodělala na provozní úrovni kolem šestnácti milionů. Naopak řetězec Penny, který patří spolu s Billou do německého koncernu Rewe, měl loni zisk 456 milionů korun, i když také jemu se výdělek meziročně o 12 procent snížil.