Česko jako montovna padělaných cigaret. Pašování přestalo být pro zločince výhodné

Čeští celníci zabavili v roce 2020 45,5 milionu kusů nelegálních cigaret, což je nejvíce za poslední čtyři roky.

Čeští celníci zabavili v roce 2020 45,5 milionu kusů nelegálních cigaret, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Zdroj: Profimedia.cz

Čeští celníci zabavili v roce 2020 45,5 milionu kusů nelegálních cigaret, což je nejvíce za poslední čtyři roky.
Čeští celníci zabavili v roce 2020 45,5 milionu kusů nelegálních cigaret, což je nejvíce za poslední čtyři roky.
3
Fotogalerie

Nižší poptávka a zavřené hranice zastavily v loňském roce trh s pašovanými cigaretami v Česku, spotřeba nezdaněných cigaret klesla nejvíce za posledních třináct let. Černý trh však podle celní správy nevymizel, mezinárodní zločinecké organizace začaly zakládat výrobny padělků přímo v Česku, kde vyrábí falšované cigarety pro vývoz.

„Jedná se o takzvané předsunuté nelegální výrobny cigaret na území Evropské unie, které mají za cíl saturovat poptávku po nezdaněných a levných tabákových výrobcích v západoevropských zemích,“ vysvětluje mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová, podle které se jedná o zcela nový trend na území střední Evropy. Zločinci podle Prudičové využili paralýzy bezpečnostních sborů v Evropě, které měly kvůli pandemii jiné starosti.

Celní správa odhalila na území České republiky v loňském roce tři výrobny nelegálních cigaret. Ve všech případech je ovládaly organizované skupiny z Polska, Ukrajiny, Běloruska a Moldavska. Ty v Česku pro tyto účely zakládají takzvané schránkové firmy s nejasnými, či spíše neexistujícími zahraničními vlastníky a jednateli.

„Takto založené společnosti provádějí v zemích Evropské unie nákup tabáku, netabákového materiálu a výrobního zařízení na cigarety nebo tabák vhodný ke kouření. Následně je toto zboží prodáváno ilegálním výrobcům cigaret,“ řekla Prudičová s tím, že většina padělků vyrobených v Česku míří do zahraničí. Z Česka se obvykle pašuje do Německa a Rakouska, kde jsou krabičky cigaret dražší, a slibují tak překupníkům vyšší zisky.

Čeští celníci zabavili v minulém roce 45,5 milionu kusů nelegálních cigaret, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Nerozlišují přitom mezi pašovanými a padělanými výrobky, všechny jsou označované jako nezdaněné.

Padělky dosud tvořily na černém trhu zlomek všech spotřebovaných nelegálních cigaret, drtivá většina byla pašovaných. Ty se do Česka dostávaly například se zahraničními pracovníky, zejména z Ukrajiny a Běloruska. Průměrná cena kolkované krabičky cigaret se v těchto zemích pohybuje od 17 do 40 korun, jejich nezdaněným prodejem v Česku, kde průměrná cena dosahuje téměř sto korun, se tedy dá vydělat.

Podle nejnovější studie poradenské společnosti KPMG se v Česku loni vykouřilo 250 milionů nelegálních cigaret, předloni to přitom bylo 760 milionů kusů. Podíl nelegálních cigaret na celkovém trhu tak klesl na pouhých 1,9 procenta, což je nejméně od roku 2008. V Evropě naopak průměr stoupl na 7,8 procenta, sedminásobný nárůst spotřeby padělaných cigaret zaznamenala například Francie.

Pokles byl zapříčiněn zejména koronavirovou pandemií, kvůli které Česko zavřelo hranice a omezilo cestování. „To snížilo jednak možnosti pašování cigaret do České republiky a jednak poptávku po těchto cigaretách, protože jejich nezanedbatelná část se prodává v pohraničí turistům zejména z Německa a Rakouska,“ řekl Martin Jareš ze společnosti Philip Morris, který odhaduje, že po uvolnění opatření černý trh opět poroste.

Loňský pandemický rok poznamenal i prodeje legálních cigaret. „Celková spotřeba všech cigaret v Česku klesla v roce 2020 o 19 procent, zejména kvůli nižším prodejům a dovozu,“ uvádí studie KPMG. Dokazují to hospodářské výsledky firem. Zisk tuzemské jedničky Philip Morris ČR klesl o 12,3 procenta na 3,5 miliardy korun. České pobočce Imperial Tobacco klesl zisk do loňského září o 48 procent na 111,3 milionu korun.  Konkurenční české pobočce Japan Tobacco International se meziročně snížil zisk o 11 procent na 45,6 milionu korun.

Z čeho se skládá černý trh

Tzv. illicit whites – Cigarety vyrobené legální cestou v běžných továrnách, část výroby se ale vyvede mimo oficiální cesty a dováží se do České republiky. Zde se naskládají do krabiček téměř stejných, jako jsou ty oficiální. Chybějící kolek se nahradí například označením duty free.

Pašované značkové cigarety – Legálně se prodávající okolkované cigarety dovezené do České republiky ze zemí, kde je nižší cena, typicky z Ukrajiny a Běloruska. Překupníci je pak u nás přeprodávají za vyšší cenu. Podle českých zákonů lze do země přivézt legálně čtyři kartony na osobu, překupníci pochopitelně limit porušují.

Padělky – Tyto cigarety vznikají mimo oficiální továrny. Padělky tvořily dosud malý zlomek černého trhu s cigaretami v Česku.