Takhle se vyrábí doutníky v Karibiku: Za tvrdou dřinu až pět set dolarů měsíčně

Video placeholde
La Aurora je nejstarší dominikánskou továrnou na doutníky.
Ročně vyprodukuje přes sto milionů doutníků.
Exportuje na více než šedesát trhů světa.
Dělníci denně ubalí dvě stě, nejlepší i čtyři sta doutníků.
Ty se pak prodávají v ceně od jednotek po stovky dolarů.
11
Fotogalerie

Přes sto milionů doutníků každoročně vyprodukuje La Aurora, přední a nejstarší výrobce z Dominikánské republiky, jenž exportuje kuřivo do celého světa. Za každým jedním doutníkem stojí tvrdá práce dělníků, na jejichž každodenní rutinu se můžete podívat v našem videu.

Dělníci obvykle zhotoví dvě stě doutníků denně, ti nejlepší až dvojnásobek. Od počtu dokončených doutníků se odvíjí výše jejich gáže. „Když dobře pracují, vydělají si pět set dolarů (10 900 korun) měsíčně,“ říká Miguel z marketingového oddělení La Aurory.

Práce v továrně je velmi náročná, provází ji značný hluk a všudypřítomný pach tabáku. Část dělníků řeší hluk poslechem vlastní hudby ve sluchátkách, nos si ale nezakrývá žádný z nich. „Nikdo, kdo by tabák nemiloval, by zde asi nemohl pracovat,“ dodává Miguel.

Zřejmě má pravdu. Mnoho z dělníků si práci zpříjemňuje pokuřováním. Doutníky mají od zaměstnavatele zdarma v neomezeném množství, nejzdatnější jedinci jich denně vykouří i nízké desítky. Čím více jich ale sami spotřebují, tím méně jich odevzdají, a odměna se jim tak snižuje.

Cenová škála doutníků začíná na jednotkách dolarů, aby podnik nepřišel o zákazníky z nejchudších vrstev, až po vyšší stovky dolarů za limitované edice nebo vyhlášené doutníky.

Továrnu je možné osobně navštívit v rámci komentované prohlídky. Do programu svých poznávacích zájezdů je zařadila například cestovní kancelář Čedok.

Podnik založil Eduardo León Jimenes v roce 1903. V úplných začátcích doutníky sám balil a roznášel, firma ale postupně rostla a dnes exportuje do více než šedesáti zemí světa. Hlavním odbytištěm jsou Spojené státy, nižší desítky procent produkce míří ale i do Evropy. Kromě doutníků spadá pod značku La Aurora – úsvit – také výroba kvalitního rumu.