Česko je zemí levné kosmetiky a estetické chirurgie, řadí se mezi Vietnam a Thajsko

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto.
liposukce
Ilustrační foto
Lze zhubnout pomocí plastické chirurgie?
6
Fotogalerie

Aktuální průzkum Beauty Price Index, který porovnával finanční dostupnost kosmetických produktů a služeb v 50 zemích světa, umístil Českou republiku na celkovou šestou příčku. Řadí se tak mezi země jako Vietnam, Thajsko nebo Egypt, a to zejména díky levné estetické chirurgii.

Česká republika má šestou nejlevnější nabídku kosmetických produktů a procedur z padesátky zkoumaných zemí v rámci průzkumu 2017 Beauty Price Index, který si nechala zpracovat latinskoamerická společnost Linio.com. Levnější už je jen ve Vietnamu, Indii, JAR, Thajsku a Egyptě.

Vysoké umístění Česka v žebříčku nejlevnějších zemí ovlivnily zejména nízké ceny plastické estetické chirurgie. Například rhinoplastika (plastická operace nosu) je podle indexu v Česku nejlevnější ze všech zkoumaných zemí, její průměrná cena se dle průzkumu pohybuje kolem 18 tisíc korun.

Pro porovnání nejdražší rhinoplastiku nabízí Švýcarsko za zhruba 184 tisíc korun. V plastice prsou se Česko zase umístilo na desátém místě s průměrnou cenou za výkon 62 tisíc korun.

Podle předsedy Společnosti estetické a laserové medicíny Romana Šmuclera nejsou však údaje zcela přesné. Index prý v Česku zohledňuje pouze ceny za vlastní výkon, zatímco u některých zemí také anestézii, hospitalizaci, léky a další položky.

Ceny estetické chirurgie v Česku jsou však podle Šmuclera skutečně nízké. „Jakousi obchodní neobratností u nás vznikly mimořádně nízké ceny za plastickou chirurgii. Bohužel se to odráží na vyšším tempu práce, řada lékařů má úvazky na několika pracovištích,” říká s tím, že když jsou výkony levné, nelze nabídnout vysoce kvalitní servis kolem, a tak se dále ztrácí bonitní klientela.

Zmíněný trend však ale nelze vztahovat na estetickou chirurgii v Česku obecně. „Máme tady řadu lékařů, za kterými jezdí i cizinci kvůli kvalitě a jménu. Jezdí zejména bohatí pacienti ze zemí bývalého Sovětského svazu a třeba arabských zemí. A pak je také mnoho lékařů, kteří ošetřují cizince velmi levně, obvykle i levněji, než Čechy. To jsou ti, kteří mají méně zájemců,“ dodává Šmucler. Rozdíly v cenách u jednotlivých chirurgů jsou tak často prý i čtyřnásobné.

„Pozorujeme zvýšený zájem o informace a produkty v oblasti přírodní kosmetiky. Zákazníci se v poslední době více zajímají nejen o kosmetiku, ale celkově o zdravý životní styl, tedy o produkty z oblasti zdravé výživy. Největší část prodejů ale stále realizujeme v oblasti drogerie a kosmetiky,“ uvedl za drogerii DM Jiří Peroutka, manažer komunikace.

2017 Beauty Price Index zkoumal ceny v 50 vybraných zemích světa ve třech kategoriích: kosmetické služby, kosmetické procedury a kosmetické produkty.Jako celkově nejlevnější zemí v oblasti kosmetické nabídky odhalil výzkum již zmiňovaný Vietnam, nejdražší je paradoxně Venezuela, která v cenách převyšuje i Švýcarsko, Norsko a Dánsko. Důvodem je podle průzkumu inflační krize a přechod z venezuelského bolívaru na americký dolar.

Ve druhé polovině žebříčku se Česká republika umístila pouze s procedurou brazilského vosku (28. místo) a cenou očních stínů (29. místo). Naopak v první desítce jsme kromě rhinoplastiky a plastiky prsou také díky nízké ceně rtěnek (7. místo) a hydratačních sér (9. místo).

Beauty Price IndexBeauty Price Index|E15