Český řetězec Hruška expanduje, hodlá převzít 22 obchodů Tesca na Moravě

Prodejna Hruška

Prodejna Hruška Zdroj: Prodejnihaly.cz

Maloobchodní řetězec Hruška, který patří mezi největší české obchodní sítě, hodlá převzít od svého konkurenta Tesco Stores 22 prodejen na severní Moravě. Transakci nyní začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Antimonopolní úřad zahájil správní řízení v pondělí. Rozhodnout o povolení fúze by měl do poloviny ledna. Lhůtu ale může ve složitých případech prodloužit až na pět měsíců.

Prodejny, které chce Hruška převzít, se nacházejí v okresech Karviná, Frýdek-Místek, Ostrava-město, Zlín, Nový Jičín, Opava a Kroměříž. ÚOHS bude posuzovat oblast nákupu a maloobchodního prodeje zboží denní potřeby.

Řetězec Hruška patří podnikatelům z Ostravska – Miroslavu Pajonkovi, Karlu Hruzíkovi, Jarmile Plevové a Janě Škrabalové. Se svými čtyřmi stovkami prodejen patří mezi největší obchodní sítě v v České republice. V letech 2011 a 2012 jeho tržby překročily osmimiliardovou hranici. Loni firma vydělala po zdanění 131 milionů korun.

České Tesco v účetním roce 2012/13, který skončil letos v únoru, vykázalo ztrátu 1,1 miliardy korun po zisku 204 milionů o rok dřív. Tržby firmě klesly o necelá tři procenta na 44 miliard.

Na český trh Tesco vstoupilo v roce 1996. V současné době zde provozuje 230 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Zároveň pod vedením Tesca funguje franšízingová síť přibližně 135 prodejen Žabka.