Český Schlecker je na prodej, zájemce zatím chybí

Arndt Geiwitz, konkursní správce Schleckeru

Arndt Geiwitz, konkursní správce Schleckeru Zdroj: profimedia.cz

České prodejny drogistického řetězce Schlecker jsou na prodej. Konkurenční řetězce či jiný investor ale o 143 prodejen zatím nemají zájem. Informuje o tom dnešní deník Dnes s odkazem na vyjádření insolvenčního správce firmy v Německu, který má na starosti všechny země, kde Schlecker působí. Německý Schlecker vyhlásil insolvenci v lednu.

„Přirozeně je insolvenční správce připraven kdykoliv o prodeji jednat, pokud by se případný zájemce ozval,“ řekl mluvčí insolvenčního správce Patrick Hacker. „On je prodávající, já do toho nemám co mluvit. Ale ano, jsme jedno z aktiv, kterými mohou sanovat německou společnost,“ uvedl pro deník jednatel Schleckeru v Česku Petr Doležal.

O český a polský Schlecker se zajímala například finanční skupina Penta. Nakonec však podala nabídku na koupi hlavní německé části a i tu posléze stáhla.

Zájem o český Schlecker nemají ani konkurenční řetězce. „V současné době DM drogerie o převzetí prodejen Schlecker neuvažuje,“ řekl jednatel řetězce Pavel Kadečka. Podle něj se DM do akvizic příliš nežene, protože každý řetězec má svůj formát a přebírání je obtížné.

„Koupi Schleckeru jsme nikdy nezvažovali,“ řekl deníku i jednatel Rossmannu František Wagner, „Byl to zásadní hráč, ale jeho koncept je už 15 let starý,“ dodal.

Předběžný zájem o Schlecker v ČR měly fond Enterprise Investors, vlastnící například část Kofoly, či skupina PPF. Ani jeden z nich nechtěl věc komentovat.

Schlecker do konce března uzavřel po celém Německu přes 2000 prodejen a o práci přišlo více než 10 tisíc lidí. Rodinný podnik působí také v Rakousku, Španělsku, Francii, Itálii, Česku, Polsku a Portugalsku. Českého Schleckeru se finanční problémy mateřské společnosti podle dřívějšího vyjádření jeho vedení nijak nedotkly.