Čeští maloobchodníci založili Asociaci českého tradičního obchodu

Zdeněk Juračka

Zdeněk Juračka Zdroj: ctk

Sedm tuzemských maloobchodníků založilo Asociaci českého tradičního obchodu (AČTO). COOP, Hruška, ČEPOS a další tak chtějí mimo jiné lépe hájit své zájmy na českého maloobchodního trhu vůči státu a jeho orgánům.

„Cítíme nutnost bránit se i proti nekalé konkurenci a praktikám, nepříznivě ovlivňujícím pozici domácích maloobchodníků na trhu prodeje potravin a zboží denní potřeby,“ uvedl šéf družstevních prodejen COOP Zdeněk Juračka, který bude mluvčím asociace.

AČTO uvedla, že chce mimo jiné efektivně spolupracovat a podporovat české výrobce a trvale prohlubovat součinnost s jejich snažením, vedoucím k upevnění pozice českých výrobců a českého maloobchodu na trhu. Asociace chce být součástí Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Cítíme nutnost bránit se i proti nekalé konkurenci a praktikám

Zakládajícími obchodníky asociace jsou COOP, ČEPOS, ENAPO obchodní, Hruška, Brněnka, Družstvo CBA a Družstvo ESO Market. Juračku v květnu odvolala valná hromada Svazu obchodu a cestovního ruchu z pozice prezidenta, následně byl zvolen viceprezidentem. Svaz obchodu a cestovního ruchu je druhý největší zaměstnavatelský svaz v ČR. Zastupuje přes 6000 podnikatelů, kteří vytvářejí půl milionu pracovních míst.