Čeští senioři objevují pobyty u moře

Pláž na Kanárských ostrovech

Pláž na Kanárských ostrovech Zdroj: Pepelopex via Wikimedia Commons (GFDL)

Pobyt u moře má pozitivní vliv na psychiku a povzbuzení životní energie. Podle studie profesora Aarona Hippa z Washingtonské Univerzity v St. Luis, kterou uveřejnil v odborném časopise Journal of Environmental Psychology je pobyt u moře blahodárný zvláště v období, kdy zde nepanují příliš vysoké teploty.

„Z mého výzkumu vyplývá, že lidé navštěvující pláž během období, kdy zde panují průměrné teploty, vnímají svůj pobyt jako velmi ozdravný,“ uvedl prof. Aaron Hipp a dodal: „Naopak ti návštěvníci pláže, kteří přicházejí během dnů s teplotami byť jen o tři stupně vyššími, vnímají pozitivní účinky v až o třicet procent menší míře.“

Pobyt u moře se čím dál více stává oblíbeným způsobem dovolené i pro české seniory. Vzhledem k vysokým teplotám však volí termíny mimo hlavní sezónu. Na dovolenou tak jezdí až po prázdninových termínech, kdy jsou letoviska klidnější, počasí a moře však stále nabízí vynikající podmínky.

Jak ostatně potvrzuje i zmíněná studie profesora Hippa, z hlediska zdravotních účinků je toto období dokonce vůbec nejvhodnější. Díky vysokému obsahu minerálů, jako je sodík, brom, hořčík, jod a vápník, je koupání ve slané vodě a pobyt na vlhkém vzduchu blahodárný pro lidské zdraví. Léčí se zde příznaky i příčiny dýchacích potíží, nejrůznější alergie a ekzémy, záněty a infekce. Rozumný pobyt na sluníčku zase podporuje tvorbu vitaminu D, který je důležitý pro imunitu a kvalitu kostí.

Skoro polovina seniorů jezdí na více než jednu dovolenou ročně

Cestovní kanceláře se snaží v tomto ohledu vyjít klientům vstříc a termíny i místa zájezdů upravují podle jejich požadavků. O zájem rozhodně není nouze. „Turisté ve zralejším věku preferují spíše poznávací zájezdy. Nejčastěji volí klidnější letoviska s možností poznávání kulturních památek a přírodních zajímavostí v okolí. Oceňují nadstandardní delegátský servis, přítomnost lékaře nebo pomalejší tempo cestování s častějšími přestávkami,“ vysvětluje Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín travel, která se na seniorské dovolené dlouhodobě specializuje.

„Mezi našimi klienty registrujeme zhruba 42 procent těch, kteří tráví dovolenou v zahraničí dvakrát do roka,“ dodává Hubka. Velkým hitem seniorů je například španělská Menorca a také Sicílie, která přitahuje návštěvníky nejen svou historií, ale i nádhernými plážemi a čistým mořem.