Čeští turisté plní české hotely, kvůli obavám z teroristů i lepším službám

Lipenský magnet. Stromový park na Lipně je jednou
z atrakcí, které lákají české turisty k cestám po vlasti

Lipenský magnet. Stromový park na Lipně je jednou z atrakcí, které lákají české turisty k cestám po vlasti Zdroj: CTK

Podnikatelé v domácím cestovním ruchu zažívají nečekanou konjunkturu. Tuzemští turisté se hromadně vrhli na cestování po českých zemích, což dokládají první letošní data Českého statistického úřadu i zkušenosti podnikatelů. Ti hlásí nárůst poptávky o desítky procent.

„Už druhý rok po sobě se zájem prudce zvyšuje, letos zatím asi o třicet procent,“ řekl deníku E15 majitel cestovní kanceláře Atis Petr Krč. Podle něho boomu tuzemských dovolených nahrávají bezpečnostní rizika, která vyhánějí turisty z některých destinací u moře. Lidé pak připravené peníze investují doma. „Prodáváme běžně luxusní hotely, které byly kvůli vyšší ceně ještě nedávno neprodejné,“ doplnil Krč.

Cestují hlavně rodiny s dětmi a senioři. Rostoucímu zájmu pak odpovídají i kapacity. Zatímco ještě předloni jich zbývalo na poslední chvíli až 40 procent, letos je to jen desetina. Lákají především Krkonoše, západočeský lázeňský trojúhelník, Luhačovice nebo Beskydy.

„Domácí cestovní ruch funguje velmi dobře,“ souhlasí i generální ředitel Čedoku Radek Drechsler. Firma letos eviduje nárůst počtu prodaných zájezdů po Česku o 40 procent.

Statistici zatím zaregistrovali od ledna do dubna v hotelech 1,35 milionu českých hostů, což je meziročně o 11 procent více. Kvartální výsledky za všechna ubytovací zařízení dokonce hovoří o nárůstu o 22 procent.

Mluvčí agentury CzechTourism Martina Fišerová přidává k hrozbě útoků další důvody. Podle ní se v posledních letech výrazně zlepšily služby v regionech. „Pomáhají i prodeje na slevových portálech, díky kterým lze zaplnit i termíny mimo hlavní sezonu. Jejich klienti přitom nejsou vnímáni jako hosté druhé kategorie,“ řekla Fišerová. Trendem je podle ní i rozdělení jedné dlouhé dovolené na více krátkých, z nichž jedna patří toulání po českých luzích. Svou roli stále ještě hraje i měnová politika ČNB, která oslabuje korunu.

Podle předpovědí CzechTourismu tak počet českých hostů letos poprvé přesáhne devět milionů, když loni to bylo 8,5 milionu.