Čeští výrobci hraček se spojili proti Asii

Detoa a nejpopulárnější krteček

Detoa a nejpopulárnější krteček Zdroj: Martin Pinkas (Euro)

Tuzemští velcí hračkáři se rozhodli podpořit svůj byznys vytvořením Sdružení českých výrobců hraček. Má jim mimo jiné pomoci bojovat proti tvrdé asijské konkurenci a plagiátorům. Zakládajícími členy sdružení jsou výrobce Igráčka Efko, firma Dino Toys založená autorem Dostihů a sázek Ladislavem Marešem a producent dřevěných hraček Detoa.

Česko v minulosti patřilo v Evropě mezi hračkářské velmoci. Záplava produkce z Asie však kartami na trhu výrazně zamíchala. A to rovněž užíváním podpásových metod. „Jakmile je nějaká česká hračka úspěšná, je ihned kopírována asijskými výrobci,“ řekl deníku E15 majitel společnosti Detoa Jaroslav Zeman.

„Chceme říci, že vyrábíme a zaměstnáváme v České republice a že nakupující by si to měli ještě více uvědomovat než teď. Mimo jiné protože pomáháme tomu, abychom tu nezakrněli a nevyráběli jen jako Chaplin u pásu,“ uvedl šéf Efka Miroslav Kotík.

Legislativa a normy

Výrobci hraček mají rovněž problém s legislativou. „Hodláme prosazovat platnost stejných podmínek jak pro nás výrobce, tak pro dovozce hraček ze zahraničí,“ uvedl šéf společnosti Detoa Jaroslav Zeman. Hračkáře pálí některé normy, které jsou přísnější než pravidla EU. To podle Kotíka z Efka vede k paradoxní situaci.

Například německé firmy vyrábějící hračky v Česku se díky zahraničnímu zázemí mohou na českém trhu řídit méně přísnými unijními normami. Zatímco jejich čeští konkurenti podléhají přísnějším domácím normám a jsou tak v konkurenční nevýhodě.