Cestovka BG Travel zkrachovala, v cizině má 265 klientů

Dovolená na zaplněné pláži u moře.

Dovolená na zaplněné pláži u moře. Zdroj: ctk

Liberecká cestovní kancelář Marcela Pavelková BG Travel vyhlásila úpadek. V cizině má nyní zhruba 265 klientů, většina z nich je v Bulharsku.Uvedl to mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) Jan Papež. Další stovky lidí mají u této kanceláře zakoupeny zájezdy.

Informaci o vyhlášení úpadku cestovní kancelář uveřejnila na svých internetových stránkách. Uvedla zde, že důvodem jsou ekonomické problémy vzniklé nekorektním jednáním bulharských obchodních partnerů. Zároveň CK vyzvala klienty, aby se kvůli vypořádání škodní události obrátili na pojišťovnu Generali, u které je kancelář pojištěná proti úpadku.

Pojišťovna podle svého mluvčího Jiřího Cívky zahájila potřebné kroky, aby klientům, kteří zůsatli v zahraničí, usnadnila situaci. Podle Generali by se v zahraničí mělo nacházet až 291 klientů zkrachovalé kanceláře. Další podrobnosti včetně termínů odletů letadel, kterými by se klienti BG Travel měli vrátit domů, budou pravděpodobně známy v nejbližších hodinách, uvedl generální ředitel Generali Štefan Tillinger. Zároveň upozornil na to, že všichni poškození mohou své oprávněné nároky na vypřádání škod vznést nejpozději do šesti měsíců.

O krachujících cestovkách čtěte více:

Podle Papeže se BG Travel specializovala zejména na dovolené v Bulharsku. Přesný počet lidí, kteří mají u této cestovní kanceláře složené zálohy nebo zaplacené celé zájezdy, není momentálně známý. Určitě prý ale půjde řádově o stovky lidí. Cestovní kancelář měla obsazených čtyři až pět charterových letů v nejbližších termínech.

BG Travel je letos pátou cestovní kanceláří, která vyhlásila úpadek. Od začátku roku se do finančních potíží dostaly CK Asteri tour, CK Redgreentours a CK Filip. Čtvrtou cestovní kanceláří, která úpadek vyhlásila ve středu, je pražská cestovní kancelář CK Globaltour. Všech 186 klientů této kanceláře se stále nachází v Turecku. Pro jejich návrat do vlasti zajistí letadlo Česká podnikatelská pojišťovna, u které je kancelář pojištěná.