Cestovky Egyptu před zimou důvěřují, přesto za něj hledají náhradu

Egypt

Egypt Zdroj: Profimedia.cz

Rudé moře v zimě nemá cenovou ani zeměpisnou alternativu. Tak zní jednohlasné vyjádření cestovních kanceláří, které před zimní sezonou zájezdů k teplým mořím opět vsadily hlavně na Egypt. „Zimní program do Egypta, jeho rozsah a objem kapacit neměníme,“ uvedl marketingový ředitel největší cestovky Exim Tours Stanislav Zíma. Podobně hovoří i jeho kolegové z oboru.

Jak ale Zíma dodal, turisté odletí jen za předpokladu, že situace v severoafrickém státě bude stabilní. V to doufají i všichni ostatní touroperátoři, neboť Egypt představuje páteř jejich zimní nabídky. A proti tamní politické nestabilitě a ztrátám z ní se nelze pojistit. Přesto ale dílčí změny v nabídce nastávají.

České cestovní kanceláře vesměs pro tuto zimu opustily kdysi oblíbené letovisko Taba na Sinajském poloostrově. Tabu totiž ve svých varováních opakovaně zmiňuje ministerstvo zahraničí. Podnikatelé v cestovním ruchu se rovněž ve větší míře poohlížejí po možné náhradě za Egypt.

„Pokud by v Egyptě napětí eskalovalo, jsme připraveni posílit kapacity na Kanárských ostrovech a ve Spojených arabských emirátech. Samozřejmě by ale tyto destinace už nemusely být zajímavé pro klienty, kteří měli na dovolenou připravenu nižší částku,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch. Čedok zase Tabu nahradil nedalekou Akabou v Jordánsku, mezi alternativy k Egyptu řadí i Kapverdy nebo Kypr. Jenže zatímco zájezd do Egypta lze na prosinec pořídit i za dvanáct tisíc, vše ostatní je dražší. Například za Kapverdské ostrovy zájemce zaplatí nejméně dvacet tisíc.

Analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek si proto myslí, že část rekreantů si po událostech minulých týdnů zimní dovolenou úplně odpustí. Cestovní kanceláře ale sázejí na to, že Češi jsou vůči „zásahům vyšší moci“ v jejich oblíbených destinacích poměrně imunní. Ukázalo se to například za války v Chorvatsku v devadesátých letech, po tsunami v roce 2004 v Thajsku nebo při politických nepokojích v roce 2008 tamtéž. Projevuje se to i nyní. Například CK Fischer v těchto dnech zájezdy do Egypta po vynucené přestávce obnovuje a první lety jsou vyprodané.

Pětina turistů z Česka přilétá v zimě
Egypt a především jeho rudomořská letoviska představují pro cestovní kanceláře celoroční destinaci. Podle českých statistik do země faraonů ročně zavítá na dovolenou přes 200 tisíc rekreantů, přičemž téměř všichni využívají služeb cestovních kanceláří. Zhruba pětina z nich pak navštěvuje Egypt v zimním období. Celosvětově na Egypt připadá zhruba pět procent dovolených, tedy pobytů o čtyřech a více nocích.

Radek Palata: Egypt spěje k hibernaci