Cestovní kanceláře radí jezdit na řecké ostrovy s hotovostí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: TimmyGUNZ via Flickr

Cestovní kanceláře radí českým turistům jezdit na řecké ostrovy s dostatečnou finanční hotovostí. Důvodem je tamní slabá síť bankomatů. Uvedla to Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Ekonomická situace Řecka podle asociace přitom nemá na zájem Čechů o dovolenou v této zemi žádný vliv. Řecko je tradiční leteckou dovolenkovou destinací, kterou navštěvuje okolo 300 tisíc Čechů ročně.

„Cestovní kanceláře dlouhodobě upozorňují turisty, aby si s sebou brali dostatek finanční hotovosti, neboť počet bankomatů na ostrovech je nízký a bankomaty nemusí být vždy v provozu. Turisté by tak měli mít dostatečnou finanční rezervu na drobné výdaje, zakoupení výletů po okolí, pořízení případných léků či lékařského ošetření hrazeného předem,“ uvedla AČCKA.

Asociace zároveň poznamenala, že až 80 procent českých turistů cestuje do Řecka do hotelu s all-inclusive programem, tudíž výdaje v místě pobytu jsou minimální. „Podle informací od delegátů na řeckých ostrovech fungují směnárny i kvůli velkému množství britských návštěvníků, proto si turisté mohou vzít s sebou hotovost i v jiných měnách než euro, například britské libry či dolary,“ uvedla výkonná ředitelka AČCKA Kateřina Petříčková.

Dodala, že s ohledem na aktuální vývoj vyzývá své turisty k cestování s přiměřenou hotovostí i britské, belgické a německé ministerstvo zahraničí. Podobné doporučení k cestám do Řecka již vydala i česká diplomacie. Cestovní kanceláře zatím hlásí vysokou obsazenost do konce července. Nabídka tzv. last minute pobytů do Řecka podle AČCKA bude minimální, navíc ceny pobytů nemají důvod klesat, protože v Řecku letos tráví dovolenou především Britové, Severoevropané a Italové. „Cestovní kanceláře však zaznamenávají zvýšený počet dotazů na průběh dovolené v Řecku a případná omezení, která zatím nenastávají,“ dodala Petříčková.

Maximálně 60 eur

Po uzavření bank mohou Řekové vybírat peníze z bankomatů, denní limit pro jednu kartu byl stanoven na 60 eur. Zahraničních turistů se však toto opatření netýká a mohou své karty údajně používat bez omezení. Mezinárodní měnový fond (MMF) v noci na dnešek potvrdil, že Řecko neuhradilo splatnou dlužnou částku 1,2 miliardy SDR (měnová a účetní jednotka MMF zvaná zvláštní práva čerpání), což podle aktuálního kurzu odpovídalo částce 1,51 miliardy eur, tedy asi 41 miliard korun. O půlnoci vypršel i prodloužený mezinárodní záchranný program pro zadlužené Řecko.

Řecký premiér Alexis Tsipras nakonec ustoupil mezinárodním věřitelům Řecka a slíbil jim přijetí takřka všech jejich posledních podmínek další finanční pomoci. Podle listu Financial Times to plyne z dopisu, který Tsipras v úterý večer zaslal Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), Evropské centrální bance (ECB) a Evropské komisi. Dopis je rozvinutím nečekané úterní žádosti řecké vlády o třetí záchranný program v rozsahu 29,1 miliardy eur.