Chovejte se k turistům hezky, vyzývá Samaras

Řecko, turismus

Řecko, turismus Zdroj: profimedia.cz

Řecký premiér Antonis Samaras sáhl k nezvyklému pokusu, jak povzbudit hospodářství. Vyzval své krajany, aby se chovali co nejpřívětivěji k turistům, protože značně přispívají k zotavení země. Podle něj se v letošním roce na řeckou pevninu a především ostrovy vypraví rekordní počet návštěvníků.

„Letos budeme mít přinejmenším sedmnáct milionů turistů. Tento vývoj je výrazem důvěry v naši zem,“ prohlásil Samaras. „Žádám každého občana pro dobro země, aby také pomohl ukázat cizincům naši nejlepší tvář,“ vyzval Řeky s tím, že si mají dát pozor na kvalitu služeb a ceny, za které je nabízejí.

Cestovní ruch se na HDP Řecka podílí téměř z pětiny a v době 27procentní nezaměstnanosti je velice podstatným zdrojem pracovních příležitostí. Podle údajů cestovních kanceláří, hotelů a aerolinií by se letos měl zájem o prázdniny v této destinaci oproti loňsku zvednout o více než milion dovolenkářů. Jen návštěvnost Rusů se má o třetinu zvýšit.

Antonis SamarasAntonis Samaras | ctkAntonis Samaras

Země za příliv turistů vděčí mimo jiné přetrvávající politické nestabilitě v arabských zemích. „Letos je také mnohem příznivější klima. Evropští partneři ocenili naše snahy (o fiskální konsolidaci) a hoteliéři výrazně snížili ceny bez toho, aby utrpěla kvalita,“ popsal britskému deníku The Guardian další důvody nárůstu zájmu John Retsos, šéf federace zastupující zhruba sedm tisíc hotelů.

Paradoxní je, že k boomu zřejmě přispěla mnohými Řeky nenáviděná kancléřka Angela Merkelová, která Němce vyzvala, aby do problémové země vyrazili na dovolenou.