Chuť svijanského piva 450 se měnit nebude

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Josef Vostarek, Sedmicka

Nové jedenáctistupňové pivo z pivovaru Svijany, s pracovním názvem 450, se asi po tomto víkendu měnit nebude. V uplynulých dnech totiž Pivovar Svijany vyhodnotil anketu, kterou uspořádali na tradičních 24. slavnostech Svijanského piva a která měla přinést na základě veřejně ochutnávky podněty pro případnou změnu této připravované novinky.

„Tato ochutnávka bude na dlouhou dobu jediná, protože toto pivo chceme začít vyrábět nejdříve na přelomu letošního a příštího roku, kdy Svijanský pivovar oslaví 450 let své existence“, komentuje ochutnávku i zvolený název sládek Petr Menšík a dodává: „Lidé, kteří 450 ochutnali získali možnost se hned na místě k chuti a k síle tohoto piva vyjádřit, což využilo skoro tisíc návštěvníků“.

A výsledek je docela překvapivý. „Devadesát procent účastníků ankety by chuť této připravované novinky vůbec neměnilo. Vzhledem k tomu, že se jedná o tradiční české pivo s mírně odlišnou chutí a hořkostí, jde docela o překvapení a i potvrzení toho, že i v segmentu klasických piv lidé ocení mírné inovace“, říká Petr Menšík. Nyní podle jeho slov bude třeba doladit ještě design i rozhodnout o definitivním termínu spuštění výroby.

Pivovar Svijany, jeden z nejstarších pivovarů u nás, patří od roku 1998 do liberecké skupiny LIF, která ještě od roku 2002 vlastní pivovar Rohovec a od roku 2009 i náchodský Primátor. „Svijany jsou naší vlajkovou lodí. Díky nim patříme k nejdynamičtějším regionálním pivovarnických skupinám u nás“, říká člen představenstva LIF Tomáš Kučera. To potvrzuje i dlouhodobý vývoj produkce Svijanského pivovaru. „Od našeho příchodu do Svijan stoupnul roční výstav z 36 tisíc hektolitrů až na loňských 594 tisíc hektolitrů“, dodává Kučera.

Celá skupina LIF měla loňský roční výstav 788 tisíc hektolitrů, což jí řadí do první desítky největších výrobců piva u nás. O úspěchu pivovarské skupiny LIF svědčí i to, že v soutěžích pořádaných na letošních červnových Slavnostech piva v Českých Budějovicích piva z jejích pivovarů z 18 kategorií získala celkem šest ocenění, z nichž čtyři byly první místa ve svých kategorií.

Bývalý starosta byl odsouzen, ale prodej Pivovaru Náchod platí