Čínská divize táhne tržby KFC nahoru, pomohly kuřecí kyblíky

KFC v Číně

KFC v Číně Zdroj: Kevin Hale, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Čistý zisk americké společnosti Yum Brands, která provozuje restaurační řetězce KFC, Pizza Hut a Taco Bell, v prvním čtvrtletí stoupl meziročně o osm procent na 391 milionů dolarů (9,4 miliardy korun). Výsledky se zlepšily zejména díky růstu tržeb čínské divize, které podpořila podpora prodeje kuřecích kyblíků KFC během místních novoročních svátků.

Tržby restaurací KFC v Číně stouply díky prodejní akci o 12 procent, dvakrát rychleji, než podle agentury Reuters čekali analytici. To vyrovnalo pokles u čínských restaurací Pizza Hut, takže tržby celé čínské divize u restaurací otevřených nejméně jeden rok stouply o šest procent. Celkové tržby společnosti zůstaly beze změny na 2,6 miliardy dolarů.

Yum Brands loni oznámila, že oddělí své aktivity v Číně do samostatné společnosti s vlastními akciemi na newyorské burze. Dobré výsledky čínské divize by měly podpořit zájem investorů a zajistit úspěch této operace. Akcie Yum Brands po zprávě vzrostly o čtyři procenta a od počátku roku získávají 13 procent, více než širší americký akciový trh i hlavní konkurenti.

Yum Brands má v Číně v současnosti zhruba 7200 restaurací, které obstarávají asi polovinu celkových tržeb společnosti. Čínské aktivity v minulých letech poznamenaly skandály s bezpečností potravin i chybná marketingová rozhodnutí, z problémů se už ale divize zotavila. Yum dnes sdělila, že práce na oddělení čínských aktivit jdou podle plánu a celý proces by měl být završen do konce roku.