Čínský Fosun investoval do britské cestovní kanceláře Thomas Cook

letadlo cestovky Thomas Cook Airlines patřící pod Thomas Cook Group

letadlo cestovky Thomas Cook Airlines patřící pod Thomas Cook Group Zdroj: Adrian Pingstone, wikimedia

Čínský konglomerát Fosun International koupil za téměř 92 milionů liber (3,5 miliardy korun) pětiprocentní podíl v britské cestovní kanceláři Thomas Cook Group. Čínská firma uvedla, že hodlá tento podíl zdvojnásobit. Fosun si tak upevňuje pozici v evropském turistickém sektoru, nedávno už převzal francouzskou cestovní kancelář Club Med.

Cena akcií Thomas Cook se po zprávě o převzetí podílu zvýšila až o 22 procent. Thomas Cook je nejstarší cestovní kanceláří na světě. Předseda správní rady Frank Meysman označil čínskou investici za „významný mezník“ ve 174leté historii firmy.

Britská společnost uvedla, že by mohla začít spolupracovat s firmou Club Med a dalšími podniky konglomerátu Fosun v oblasti cestovního ruchu. Podle agentury DPA si Thomas Cook od partnerství s Fosunem slibuje i lepší přístup na čínský trh.

Konglomerát Fosun dokončil převzetí společnosti Club Med začátkem února. Agentura Reuters uvedla, že transakce francouzský podnik ohodnotila asi na 1,15 miliardy USD (28,6 miliardy korun).