Čistý zisk Fortuny v pololetí klesl téměř o půlku na 130 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash

Čistý zisk sázkové společnosti Fortuna Entertainment Group v prvním pololetí meziročně klesl o 46,9 procenta na 4,8 milionu eur (130,2 milionu korun). Přijaté sázky stouply o 23,6 procenta na 411,9 milionu eur (11,2 miliardy korun). Analytici podobný výsledek očekávali.

Kromě čistého zisku zaznamenala Fortuna pokles hrubého provozního zisku EBITDA, tedy před započtením úroků, odpisů a daní, o 39,1 procenta na zhruba 244 milionů korun. Podle Šraina se na výsledcích podepsalo zrušení manipulačního poplatku u internetového sázení na Slovensku, méně příznivé sportovní výsledky a vyšší marketingové náklady. Pokles zisku byl podle mluvčího ovlivněn i silnými výsledky společnosti v loňském roce, ke kterým přispělo fotbalové mistrovství světa v Brazílii.

„Meziroční srovnání bylo zasaženo nedostatkem velkých sportovních událostí tento rok, zejména mistrovství světa ve fotbale v Brazílii, které minulý rok určovalo jak silné objemy přijatých sázek, tak i pevné marže,“ řekl předseda představenstva Fortuny Per Widerstrom. „Výhled po zbytek roku se nemění,“ doplnil.

Fortuna Entertainment Group je největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek. Působí v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. S akciemi firmy se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta. Loni Fortuna zvýšila čistý zisk o 2,3 procenta na 15,9 milionu eur (436,5 milionu korun).