CK Fischer hledá partnera v zahraničí

cestovní kancelář

cestovní kancelář Zdroj: profimedia.cz

Z trhu fúzí a akvizic v cestovním ruchu probublávají v poslední době zajímavé informace. Středem zájmu je především cestovní kancelář Fischer, která patří do podnikatelské skupiny KKCG. Podle dobře informovaných zdrojů deníku E15 cestovní kancelář v zahraničí sonduje možnosti strategického partnerství. Pomáhá jí přitom poradenská firma PricewaterhouseCoopers.

„Baví se o nějakém minoritním vstupu, jakési alianci s opcí,“ řekl deníku E15 zdroj.

Za akcí přitom nejsou finanční důvody, nýbrž další rozvoj byznysu a využití efektů ze spolupráce. Mluvčí KKCG Daniel Plovajko prodej popírá. „Skupina KKCG v současné době neuvažuje o prodeji cestovní skupiny Fischer. Jako strategický a dlouhodobý investor chceme skupinu nadále rozvíjet, zkvalitňovat a rozšiřovat nabídku zájezdů a nabízených služeb.“ Plovajko tvrdí, že KKCG je naopak připravena v oblasti cestovního ruchu dále investovat.

Podle informací deníku E15 ale už počátkem roku přišlo několik nabídek od velkých zahraničních cestovních kanceláří na převzetí Fischera, nabízená cena se však vedení KKCG nelíbila. Nyní je ve hře spíše partnerství s menší německou cestovní kanceláří, mluví se například o WTI Touristik.

Konsolidaci trhu zájezdů a vstup velkých zahraničních hráčů předpovídají odborníci už několik let. Specifikem českého trhu je totiž dominance domácích operátorů. Jejich vyjednávací síla vůči globálním hotelovým řetězcům nebo leteckým společnostem je ovšem o poznání menší ve srovnání s velkými světovými hráči typu Tui, Thomas Cook nebo Rewe.

„Evropský trh je globalizován, do budoucna není situace v českých zemích udržitelná. Je možné, že už v nejbližší době dojde k určité konsolidaci či vstupu zahraničních firem,“ uvedl analytik ze společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek.

Průkopníkem v tomto směru byl majitel Exim Tours Ferid Nasr, který do svého holdingu loni pozval německý gigant Rewe Group. Před Rewe sice zavítala do českých zemí světová turistická dvojka Thomas Cook, ta však se svou značkou Neckermann zvolila cestu postupného růstu prakticky od nuly – a dodnes se dívá první pětce zpovzdáli na záda.

Nezahálela ovšem ani CK Fischer, která předloni koupila lídra trhu lyžařských zájezdů CK Nev-Dama.

K velkým transakcím posledních let patří rovněž převod Čedoku z Unimexu na americkotureckou finanční skupinu Odien. Ta se svým apetitem na další akvizice netají. Dlouho se mluví o propojení Čedoku a Firo-tour, obě firmy ale zatím raději zůstávají u obchodní spolupráce. Neověřené zprávy o prodeji Firo-tour majitelem Romanem Fiskem z trhu ovšem nemizí.