CK letos prodávají méně zájezdů, pokles postihl Egypt i Řecko

pláž v Egyptě

pláž v Egyptě Zdroj: profimedia.cz

Cestovní kanceláře letos prodávají méně zájezdů na hlavní turistickou sezonu než v loňském roce. Podle statistik jednoho z největších provizních prodejců - agentury Zájezdy.cz jde o 1,2 procentní pokles. Řekla to marketingová ředitelka agentury Kateřina Komedová. Nejoblíbenějšími turistickými destinacemi letošního léta jsou podle cestovních kanceláří Turecko, Bulharsko a Španělsko. Propad zájmu naopak zažívá Egypt a řecké ostrovy.

Ve srovnání s loňským rokem poklesl prodej zájezdů na letní sezonu do Řecka o 7,1 procenta, uvedla Komedová. V případě Egypta, který se v poslední době potýká s bezpečnostními problémy, jde o více než třetinový meziroční propad. Konkurenční Invia. cz pokles prodaných zájezdů do této země vyčíslila na 24 procent.

Podle viceprezidenta Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) Jana Papeže může celkový pokles trhu zájezdů na letní sezonu dosáhnout zhruba sedmi procent. Tržby cestovních kanceláří podle něj klesnou ještě o něco více, pokles by se prý mohl pohybovat kolem devíti procent. Zájezdy se totiž prodávají v průměru laciněji než vloni. Cestovním kancelářím se navíc na rozdíl od minulého léta nepodařilo sladit nabídku s poptávkou a nasmlouvaly si zájezdů více.

To se projevuje zejména počtem nabídek na poslední chvíli, kterých je podle Papeže více než vloni. Týká se to prý ve větší míře velkých cestovních kanceláří, které předpokládaly, že se jim podaří přetáhnout zákazníky konkurence a které nyní mají nevyužité kapacity zejména v letadlech.

Zájem o first minute zájezdy narostl, Čechy lákají slevy a benefity

Vloni podle Českého statistického úřadu Češi do zahraničí na delší cesty s alespoň čtyřmi přenocováními cestovali ve 4,3 milionu případech. U zhruba dvou milionů těchto cest využili služeb některé z cestovních kanceláří.