CP Holdings chce celý řetězec Danubius Hotels

Hotel Gellért v Budapešti řetězce Danubius Hotels

Hotel Gellért v Budapešti řetězce Danubius Hotels Zdroj: Tshisisbossi, CC BY-SA 2.5, wiki

Menšinoví akcionáři řetězce Danubius Hotels dostali „neodmítnutelnou“ nabídku od většinového vlastníka, britské společnosti CP Holdings. Jde o veřejnou nabídku na odkup všech kmenových akcií Danubius Hotels a Britové nabízejí osm tisíc forintů (asi 800 korun) za akcii, což představuje téměř 50procentní přirážku v porovnání s průměrnou cenou akcií hotelové sítě na burze za uplynulý rok.

Ředitel hotelové divize CP Holdings Mark Hennebry je přesvědčen, že nabídková cena je adekvátní a odráží hodnotu Danubius Hotels. „Naše nabídka je vynikající příležitostí pro akcionáře, aby realizovali zisky ze své investice,“ uvedl též.
Britská strana ubezpečuje, že chce pokračovat v dosavadní strategii a beze zbytku zachovat hotely i pracovní síly v nich. Tvrdí, že je zavázaná maďarskému trhu i celému středo- a východoevropskému regionu, v němž řetězec působí.

CP Holdings drží 80,3 procenta řetězce a cílem je získat alespoň 90 procent akcií. Jakmile se tak stane, plánuje společnost vyvést z budapešťské burzy. CP Holdings působí ve Velké Británii už 50 let, zájmy má na ostrovech, v Maďarsku, Izraeli a v Africe. Vedle hotelové a léčebné sféry se zabývá též strojírenstvím, zemědělstvím a obchodem.

Danubius HotelsDanubius Hotels | E15

Danubius Hotels je největší hotelová síť v Maďarsku, kde provozuje 23 hotelů včetně nejrenomovanějších Hilton či Gellért, stejně jako prestižní restauraci Gundel v Budapešti. V poslední výroční zprávě uvádí tržby ve výši 52,3 miliardy forintů, o pět procent víc než v roce předchozím.

Ještě v minulém týdnu se kurz akcií na budapešťské burze držel v blízkosti 5500 forintů, nejvyšší loňská cena byla 5800 forintů. Tento týden už je to zcela jiná píseň (viz graf).

Řetězec mimo Maďarsko
Danubius Hotels je vlastníkem a provozovatelem osmi hotelů v Mariánských Lázních, 12 hotelů na Slovensku (Piešťany) a tří hotelů v Rumunsku. V Mariánských Lázních to jsou například Nové Lázně, Centrální Lázně, Hvězda, Grandhotel Pacifik či Butterfly. Do Česka skupina vstoupila v roce 2000, prvním „úlovkem“ byl hotel Butterfly, postupně získali Maďaři 65 procent společnosti Léčebné Lázně Mariánské Lázně. Znamenalo to 900 hotelových pokojů a k nim náležící lázeňské kapacity a prameny.