Credo Ventures investuje do rozvoje elektronických vstupenek

Turnikety se čtečkami pro elektronické vstupenky

Turnikety se čtečkami pro elektronické vstupenky Zdroj: intellitix

Česká společnost Credo Ventures investuje tři miliony dolarů (57 milionů korun) do britské firmy Intellitix, která poskytuje elektronické vstupenky a s tím spojený servis pro pořadatele festivalů a podobných akci.

Intellitix byl založen v roce 2010 a od té doby stihl na celém světě pomocí technologie RFID obsloužit milion návštěvníků na akciích svých zákazníků především v USA. „Intellitix neřeší jen problém úzkého hrdla při vstupní kontrole, ale navíc poskytuje pořadatelům další zdroje příjmu (…) Věříme, že firma brzy výrazně poroste,“ řekl šéf Credo Ventures Ondřej Bartoš.

Britská společnost chce získané finance využít pro expanzi na nové trhy. „Nový kapitál nám umožní růst mnohem rychleji. Technologie RFID během několika let změní způsob, jakým chodíme na festivaly, a my budeme u toho,“ dodal spoluzakladatel Intellitixu Serge Grimaux.

Technologie RFID nabízí přenos dat z elektronického přívěšku do čtečky pomocí rádiových vln. Přívěšky reagují na signál vyslaný čtečkou, přičemž některé z nich ke svému provozu ani nepotřebují baterii. Energii získávají z přijatého vlnění. Oproti čárovým kódům nemusí být nosič dat při průchodu čtečkou viditelný, uživatel jej tedy může mít například v tašce.