Crocs zavře svoji poslední továrnu. Fanoušci se bojí konce jedné éry

Crocs

Crocs Zdroj: Shutterstock.com

Módní přehlídka Balenciaga jaro/léto 2018
Značka Crocs představila gumové boty na podpatku
Také luxusní značka Balenciaga představila gumové boty na vysoké platformě na jedné ze svých přehlídek
4
Fotogalerie

Výrobce plastové obuvi Crocs oznámil, že zavře svou poslední továrnu. „Nikam ale neodcházíme,“ říkají zástupci firmy s tím, že chtějí pro výrobu najít externí dodavatele. Společnost také uzavře čtvrtinu svých prodejen.

Crocs letos už zavřel jednu svou továrnu v Mexiku, teď by měla skončit i fabrika v Itálii, píše CNBC. „Chceme nadále zjednodušovat byznys a zlepšit ziskovost,“ vysvětlila své rozhodnutí společnost v tiskovém prohlášení. Fanoušci obuvi se krátce po prohlášení zalekli a na sociálních sítích rozjeli kampaň za záchranu "crocsů".

Firma rychle odpověděla, že „nikam neodchází“. Slavné gumové pantofle by měla vyrábět externí firma. „Abychom uspokojili poptávku po pantoflích Crocs, předáváme výrobu třetí straně, čímž zvýšíme naše výrobní kapacity,“ uvedla firma. Zatím není jasné, kdo bude boty vyrábět.

Crocs nicméně plánuje do konce roku zavřít 132 prodejen z celkových 530, zatím jich skončilo dvacet osm. Firma ale počítá se zvýšenou tržbou z internetového prodeje.

Společnost také čekají personální změny. Obchodní ředitelku Carrie Teffnerovou nahradí příští rok zkušená manažerka Anne Mehlmanová z amerického obchodu s obuví Zappos.com, který patří internetovému gigantu Amazon.

Boty zvané crocsy se začaly vyrábět v roce 2002 a od té doby vzbudily mnoho emocí, někteří nedají dopustit na jejich pohodlnost a nezničitelnost, jiní považují plastovou obuv s dírami za vysoce nevkusnou.

Firma podle svého vyjádření prodala po celém světě už 300 milionů párů svých barevných bot a nedávno představila kontroverzní crocsy s vysokým podpatkem. Tržby firmy sídlící v americkém Coloradu přesáhly v loňském roce jednu miliardu dolarů.