Čím méně si vás lidé spojují s politikou, tím lépe, říká vnuk Tomáše Bati

Thomas George Bata

Thomas George Bata Zdroj: Friendly Friends

Thomas George Bata se synem Thomas Archerem a sestrou Rosemarie Blythe v Baťově vile ve Zlíně
Thomas Bata ve Zlíně při oslavách 25 let návratu firmy do Česka
Thomas Bata ve Zlíně při oslavách 25 let návratu firmy do Česka
Thomas Bata ve Zlíně při oslavách 25 let návratu firmy do Česka
5
Fotogalerie

Začátkem milénia převzal firmu po otci - Tomáši Baťovi ml. Dnes už se stará o holding rodinného majetku, který stojí mimo obuvnictví. “Když jsem přijel s otcem do Česka, lidé na něj mluvili česky a já ničemu nerozuměl. Snažil jsem se to naučit, ale neumím to,” říká vnuk zakladatele obuvnického impéria Thomas George Bata, jehož syn Thomas Archer v rodinném byznysu z Prahy řídí marketing.

Doma s vámi nikdo nemluvil česky?

Ne. Moje matka byla Švýcarka a žili jsme v Londýně. Neuměla moc dobře anglicky, což byl problém. Proto jsme doma mluvili jen anglicky, aby se to naučila. Česky jsme nemluvili až do roku 1990. Všichni tehdy byli překvapení, že otec češtinu nezapomněl.

Sledujete politický vývoj v Česku?

Trochu ano.

Co říkáte na to, že současný premiér v demisi Andrej Babiš bývá přirovnáván k vašemu dědovi Tomáši Baťovi a inspiraci čerpá u jeho bratra Jana Antonína?

Je to jiná doba, jiný obor. Alespoň myslím, moc toho o jeho podnikání nevím. Podle mě byznysmeni nejsou dobrými politiky. A politici zase nejspíš nejsou moc dobrými byznysmeny. Nemyslím si, že by se můj děda chtěl příliš pouštět do politiky.

Tomáš Baťa ale politikem byl. Byl starostou Zlína.

Ano, to byla lokální politika. Někdy to prostě jinak nejde.

Měl byste zájem setkat se s Andrejem Babišem?

Víte, když byl ještě můj otec naživu, potkával jsem mnoho premiérů. Takže mě to příliš nezajímá. Možná, že kdybych v Česku trávil více času.

Jinak mě ale politika fascinuje. Jsem sice Kanaďan, ale zároveň i Evropan. A velký podporovatel jednotné Evropy. Lidé dnes zapomínají, že před pár desítkami let se tady střílelo a teď tu spolupracuje 27 zemí a jde jim to dobře. Takže jen doufám, že si současný premiér udrží silnou orientaci na Evropskou unii.

Byznysmeni dnes častěji než dříve vstupují do vrcholné politiky.Myslíte si, že by se váš otec dnes ucházel o nějakou funkci či dokonce kandidoval na prezidenta?

Nejsem si jistý, jestli by se o politiku vůbec zajímal. Po revoluci ale strávil hodně času jednáním s OECD, Evropskou unií, Světovou bankou a dalšími, aby pomohl této zemi v transformaci. Myslím si, že se viděl víc v této roli. Nikdy jsem nezaznamenal, že by chtěl vstoupit do politiky.

V šedesátých a sedmdesátých letech hodně zemí znárodňovalo naše podniky, otec prošel těžkými časy jako třeba nástupem generála Pinocheta v Chile k moci. Musel pak před ostatními obhajovat, proč chce vůbec v zemích, kde byla tak hrozná vláda, dále podnikat. Čím méně si vás lidé spojují s politikou, tím lépe.

Pamatujete si na události po roce 1989 v Československu?

Ano, jezdil jsem sem v té době s otcem. Bylo to vzrušující, protože neexistovaly zákony. Pamatuju si, jak někdo říkal: “Víte pane Baťo, pro nás je teď těžké o něčem rozhodnout, protože máme demokracii. Teď, než se o něčem rozhodne, musí k tomu být konsenzus.” Bylo to zajímavé období.

Navštívil jste Československo i před revolucí?

Byl jsem tady jen jednou, když se v Praze hrálo mistrovství světa v hokeji v roce 1978 a Československo nastupovalo proti Kanadě. Chtěl jsem tehdy jet, ale rodiče z toho neměli radost, protože se báli, že mě tu zadrží. Ale stejně jsem jel. A bylo to úžasné. Až jsem byl trochu zklamaný, že nikdo nedělal žádné potíže.

Ze všeho nejzajímavější byl v každém případě výlet do Zlína. Otcův přítel sezval do hotelu přátele mého otce a vysvětlil jim, kdo jsem. Bylo to velmi emotivní. Potkal jsem se tehdy i s vědcem, který vynalezl kontaktní čočky (Ottou Wichterlem - pozn. aut.). Byl jsem u něho doma v Praze. Měl z toho pak i nějaké problémy.

Česká republika je malá země a nemůže se chlubit mnoha globálně úspěšnými podnikateli, jako byl například váš otec. Co by měli místní podnikatelé dělat, aby se stali dalšími Tomáši Bati?

Náhodou si myslím, že Česko má řadu úspěšných podnikatelů. Můj syn mi říkal například o lidech, co založili Socialbakers. Ale k otázce: nemyslím si, že je dobré kopírovat to, co dělal můj otec. Existuje možná pár věcí, ze kterých si lze vzít příklad. Třeba se můžeme podívat na to, jak přišel ke svým nápadům. Nesedl si na ně a nevymyslel je na místě. Cestoval tehdy často do USA a čerpal tam inspiraci v organizaci i produktech. Nejdůležitější ale je, aby těmto lidem vláda poskytla vhodné podmínky a podnikání jim usnadnila.

V čele firmy firmy Baťa dnes stojí Alexis Nasard, bývalý šéf marketingu Heinekenu. Myslíte si, že váš syn, Thomas Archer Bata, který je v současnosti marketingovým ředitelem firmy, sám jednou stane v čele společnosti?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!