ČTÚ snížil poplatek za hovory mezi sítěmi, volání však nezlevní

Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie

Český telekomunikační úřad snížil téměř o polovinu takzvaný propojovací poplatek, který si platí operátoři za hovor mezi svými mobilními sítěmi. Od 15. července si musejí Telefónica, T-Mobile a Vodafone u nově uzavíraných smluv účtovat mezi sebou místo 1,08 Kč za minutu maximálně 0,55 Kč za minutu. Operátory ale tento krok nechává v klidu - výrazné zlevnění hovorů tak nejspíše nelze očekávat.

U již existujících smluv musí být nová cena použita nejpozději od letošního 15. září. „ČTÚ v konečné fázi přípravy rozhodnutí zohlednil názor Evropské komise a rozhodl se uspíšit účinnost nově stanovené ceny. Velkoobchodní cena ukončení hovoru v sítích operátorů vyjadřuje náklady na hovor, jež si účtují mezi sebou. Představuje jeden ze vstupů, který se může následně promítnout i do maloobchodních cen,“ upřesnil mluvčí ČTÚ František Malina.

Petr Třešňák: Česká mobilní mizerie

Převratné snížení cen se však v reakci na krok ČTÚ zřejmě konat nebude. „Přímé změny ceníku v důsledku rozhodnutí ČTÚ nechystáme. Ceny upravujeme průběžně, za poslední čtyři roky jsme je snížili o 40 procent. O této strategii svědčí i poslední změna chytrých tarifů v polovině června,“ řekl serveru E15.cz mluvčí Telefóniky O2 Hany Farghali.

Obdobně E15.cz odpověděl Jiří Janeček z tiskového oddělení T- Mobile: „Terminační poplatky se snižují kontinuálně a s tímto faktem operátoři při cenotvorbě dlouhodobě pracují. Bez ohledu na to, zda je právě terminace snížena či nikoli, průměrné ceny minuty meziročně klesají až o 10 procent. Navíc je třeba zdůraznit, že v dnešní době je vliv tohoto poplatku na výslednou cenu mizivý.“

Nejnadějněji se z pohledu volajících vyjádřil mluvčí společnosti Vodafone Miroslav Čepický. „Snížení terminačních poplatků se firma bude podle jeho slov snažit využít ve prospěch zákazníků,“ odpověděl E15.cz. Podrobnosti však neupřesnil.