Dluhopisový moloch Michala Mičky končí. Zůstávají po něm stamilionové dluhy

V únoru zamířily do insolvence značky Kara a Pietro Filipi, nyní je následuje  koncernový emitent dluhopisů.

V únoru zamířily do insolvence značky Kara a Pietro Filipi, nyní je následuje koncernový emitent dluhopisů. Zdroj: Profimedia

C2H Retail Holding Michala Mičky vydal šest dluhopisových emisí v objemu kolem sedmi set milionů korun.
Prodejce oděvů Pietro Filipi poslal Michal Mička do insolvence už v únoru.
3
Fotogalerie

Podnikatel Michal Mička poslal do insolvence svou společnost C2H Retail Holding, která v minulých letech prodala investorům dluhopisy za stamiliony korun. Posloužily k financování módních značek Mičkovy skupiny.

V insolvenčním návrhu podaném v poslední březnový den podnikatel navrhuje přímo konkurs s tím, že firma dluží nižší stovky milionů bezmála čtyřem stovkám věřitelů.

„Firma negeneruje žádný příjem, a lze tedy důvodně předpokládat, že není schopna uhradit jakékoli budoucí pohledávky, a to ani pohledávky z budoucího úročení dluhopisů emitovaných dlužníkem, ani jejich jmenovité hodnoty v termínu konečné splatnosti těchto dluhopisů,“ uvádí mimo jiné Michal Mička v insolvenčním návrhu jeho C2H Retail Holding. Dodatečné dotazy deníku E15 Michal Mička nechtěl komentovat.

Firma vydala šest dluhopisových emisí v plánovaném objemu až sedmi set milionů korun se splatností od roku 2022 do roku 2026. Investory lákala na relativně vysoké dluhopisové výnosy převyšující sedm procent. Na rizikovost těchto papírů upozorňovali ekonomové už v roce 2019, kdy firma valnou část bondů prodala.

C2H Retail Holding uvádí, že má na bankovních účtech zhruba deset tisíc korun. Mička přitom závazky firmy k polovině března vypočítává na 170 milionů korun, z toho přes pět milionů více než měsíc po datu splatnosti. 

„Vzhledem k tomu, že firma navrhuje rovnou konkurz, existuje jen malá šance, že dluhopisoví věřitelé dojdou výraznějšího uspokojení svých závazků,“ zdůrazňuje ekonom J&T banky Milan Vaníček. "Ani případná úspěšná restrukturalizace Kary nepřinese dluhopisovým věřitelům C2H Retail Holding zřejmě žádný silnější prospěch," soudí i analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. 

Už počátkem února poslal Mička do insolvence trojici firem, které se zabývaly prodejem módních značek Kara a Pietro Filipi, a to s celkovým dluhem přes 700 milionů korun. C2H Retail Holding v těchto firmách vlastní podíly a prostřednictvím jejich byznysu měla firma generovat výnosy.

V případě obou značek zdůrazňovaly únorové insolvenční návrhy propad obchodů kvůli zavřeným prodejnám během pandemie. O sporné finanční kondici značek se ovšem mluvilo už před jejím počátkem.