Do Česka zamíří benzin E10. Starším vozům může poškodit motor

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Na českých čerpacích stanicích se namísto Naturalu 95 začne prodávat benzin E10. Vyžádá si to evropská legislativa. Zvýšením podílu biosložky z původních maximálně pěti procent na deset se benzin stává ekologičtější a touto cestou je možné splnit závazek o desetiprocentním podílů biopaliv v členských státe Evropské unie do roku 2020. Více biosložky znamená menší závislost na ropě, u starších automobilů ale používáním benzinu E10 hrozí poškození motoru.

Palivo by se u nás mělo začít prodávat od roku 2019, díky vyššímu podílu lihu by mohlo být levnější. Benzin E10 se například v Německu prodává od roku 2011, jenže zatímco nové motory s jeho použitím nemají problém, u starších vozů, třeba felicií, favoritů, nebo vozů s motory FSI, může při dlouhodobém používání může odcházet například palivové čerpadlo.

Totéž se stalo technikům německého autoklubu ADAC u Opelu Signum 2.2 16V, když na benzin E10 ujeli zhruba 27 tisíc kilometrů. Některé automobilky podle serveru autembezpecne.cz uvádějí jako riskantní i jediné natankování paliva E10.

DOKONČENÍ ČTETE NA AUTO.CZ