Dovolenkovým destinacím Čechů dál vévodí Chorvatsko a Rakousko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Rosemary Dukelow

Do Chorvatska v loňském roce vyrazilo více než 739 tisíc českých turistů, k jižním sousedům Česka do Rakouska pak přes 711 tisíc lidí. Vyplývá to z údajů statistických úřadů a turistických centrál jednotlivých zemí. Nejvíce podle těchto statistik stoupl zájem českých turistů o Řecko. Chorvatsko tak loni zůstalo, stejně jako posledních 20 let, nejpopulárnější destinací Čechů.

Počet příjezdů českých turistů na Jadran stoupl o čtyři procenta na 739 231. „Čeští turisté po Němcích, Slovincích a Rakušanech obsadili čtvrté místo v počtu přenocování v Chorvatsku,“ uvádí Chorvatské turistické sdružení.

Hlavně do rakouských Alp loni zamířilo o osm procent českých turistů víc. Do některého z ubytovacích zařízení v Rakousku přijelo celkem 711 351 českých návštěvníků. Počet přenocování dosáhl 2,4 milionu. Podíl českých turistů v zemi na celkovém počtu zahraničních návštěvníků byl 1,8 procenta, uvádí Rakouský národní turistický úřad.

„Popularita Rakouska jde v ruku v ruce s popularitou Slovenska, Německa, Itálie a Maďarska - lidé hledají cíle v okolí. Rakousko znají ze zimní dovolené a často se vracejí na stejné místo i v létě,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Čtvrtá Itálie, páté Slovensko

Třetí nejoblíbenější zemí, kam Češi jezdí, je Itálie. Podle nejnovějších údajů tamních statistiků za rok 2014 tam čeští turisté uskutečnili 659 046 cest. Čtvrté je Slovensko, kam loni zamířilo 509 700 českých turistů, což je o 17 procent víc. Průměrný počet přenocování dosáhl 2,7, ukazují data Statistického úřadu SR.

Pátou nejoblíbenější zemí je pro české turisty Německo. V roce 2014 dosáhl počet příjezdů českých občanů 447.510, meziročně o osm procent víc. „Německo začíná být pro Čechy a Moravany zajímavým cílem i pro aktivní dovolenou, pro milovníky hradů, a roste i zájem o Balt,“ dodal Papež.

Výrazně loni stoupla oblíbenost Řecka, kam vyjelo o čtvrtinu víc Čechů, celkem 436.703. Podíl českých turistů v Řecku dosáhl 1,9 procenta. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) realizovali loni Češi nejvíc cest delších jak čtyři noci na Slovensko (837 tisíc), do Chorvatska (721 tisíc) a do Itálie (497 tisíc).

Češi loni omezili zahraniční dovolené. Může za to slabá měna

Do Chorvatska dorazilo navzdory krizi více turistů