Drahé palivo vyžene vzhůru ceny zájezdů

Zájezdy

Zájezdy

Zvyšující se náklady na pohonné hmoty zřejmě v následujících týdnech zvednou ceny zájezdů. Ačkoliv je hrozba zdražením ze strany cestovních kanceláří každoročním únorovým koloritem, neboť období prodejů prvního momentu se pomalu nachyluje, letos mají cestovky na své straně silné argumenty. Drahou ropu a slabou korunu.

Podle Stanislava Zímy z největší cestovní kanceláře Exim Tours tak může přechod do hlavní prodejní sezony přinést růst cen nad rámec zrušení nynějších slev. „Pozorně vývoj sledujeme a rozhodně nejsme klidní,“ řekl Zíma.

Cestovní kancelář Fischer už teď počítá s březnovým zdražením až o 15 procent. „Ceny zájezdů jsme kalkulovali před více než půl rokem. Od té doby nejen výrazně zdražila ropa, ale zároveň oslabila i koruna vůči euru i dolaru,“ řekl mluvčí Daniel Plovajko

„Pokud by cena paliva i nadále rostla, zdražení bychom museli zvážit. Kdyby k němu došlo, týkalo by se ale pouze nových prodejů,“ doplnila Pavlína Pešová z Firo-tour. Zásadu nezdražovat zpětně už nakoupené zájezdy razí vesměs všechny velké cestovní kanceláře, ačkoliv zákon jim možnost dodatečně naúčtovat zvýšené náklady dává.

Nejde ovšem jen o letecké zájezdy, drahá nafta ztrpčuje život také cestovkám zaměřeným z velké části na autokarovou dopravu. Kanceláře se přitom inspirují u kamionových dopravců. „Momentálně prověřujeme a jednáme o možnostech čerpání pohonných hmot v případě autobusových zájezdů v zahraničí,“ řekl šéf CK Vítkovice Tours Libor Šugárek. Jeho kancelář vypravuje zájezdy hlavně do Chorvatska.

Cena litru nafty se letos koncem ledna vyšplhala v Česku na rekordních 37 korun, což je o tři koruny více než před rokem. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je dnes například průměrná cena týdenního pobytu v Egyptě zhruba 12 tisíc korun, týdenní výlet autokarem na italské pobřeží vychází na pět tisíc korun.