Evropská fotbalová elita vydělává stále více

Stadion Real Madridu

Stadion Real Madridu Zdroj: dmoz via Flickr

Nejbohatší fotbalové ligy Evropy dál bohatnou. V minulé sezoně si pět nejmovitějších lig připsalo tržby 9,8 miliardy eur, což byl meziroční nárůst o pět procent. Zároveň je to polovina tržeb celého evropského fotbalového trhu. Letošní sezona by měla být ještě lepší. Především v Anglii a Německu šly nahoru díky novým smlouvám s televizemi příjmy za přenosy zápasů.

„Celkové výnosy pěti nejbohatších lig by tak měly přesáhnout 11 miliard eur,“ odhaduje Dan Jones, partner skupiny pro podnikání ve sportu poradenské společnosti Deloitte, která žebříček příjmů sestavila.

Evropskému fotbalu dle ekonomických ukazatelů jednoznačně vládne anglická Premier League. V přepočtu její kluby utržily v sezoně 2012/2013 2,9 milionu eur. Meziročně jí příjmy vzrostly o 165 milionů liber, především zásluhou Liverpoolu a dvou klubů z Manchesteru. Anglické kluby také vyplatily nejvíce peněz na platech. Hráčům poslaly 2,1 miliardy eur. Poprvé v historii podíl platů na příjmech překročil 70 procent a zastavil se na 71 procentech. Rekordmanem je londýnský Queens Park Rangers, kde dokonce na platech vyplatili minulou sezonu 129 procent příjmů.

fotbalfotbal | E15

Na druhém místě příjmového žebříčku se s dvěma miliardami eur umístila německá Bundesliga. Ta je jediná ze silné pětky, kde největším zdrojem příjmů nejsou televizní práva, ale reklama, která generuje 46 procent obratu klubů. Na rozdíl od Angličanů nutí tamní přísná pravidla kluby k finanční zdrženlivosti. Na platy tam šlo jen 51 procent příjmů.

Anglická a německá liga jsou jediné z velké pětky evropských lig, které dokázaly v minulé sezoně hospodařit s provozním ziskem.