Evropský cestovní lídr TUI se začal jistit proti návratu Řecka k drachmě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: agni.gr

Největší evropská cestovní kancelář TUI neponechává věci náhodě a podle německého deníku Bild se u řeckých hoteliérů začala pojišťovat proti případnému návratu země k drachmě. Důvodem tohoto opatření je podle listu předpoklad odborníků, že by nové řecké platidlo krátce po svém případném zavedení mohlo ztratit až 60 procent své hodnoty. Řečtí hoteliéři ale požadavky cestovní kanceláře považují za nemístný tlak.

TUI si podle Bildu chce už nyní pojistit, že pohledávky společnosti budou propláceny podle počátečního kurzu ještě před potenciálním poklesem hodnoty nové drachmy.

Cestovní kancelář proto rozeslala řeckým hoteliérům požadavek na podpis nové smlouvy. „Kdyby euro nemělo zůstat měnou, je TUI oprávněna zaplatit peněžní částku v nové měně. Směnný kurz se bude řídit podle kurzu stanoveného vládou,“ stojí v dopisu, který cituje Bild.

„Musíme se proti takovým měnovým rizikům jistit,“ potvrdil deníku mluvčí TUI Robin Zimmermann. „Existuje více než teoretická možnost, že Řecko z eurozóny vystoupí,“ dodal.

Svým krokem ale cestovní kancelář podle Bildu provozovatele řeckých hotelů pobouřila. „Požadavek TUI podepsat tento dokument dostalo vícero řeckých hoteliérů. Žádný z nich to neudělá a my jsme se už obrátili na řecké ministerstvo cestovního ruchu. TUI nemůže vytvářet tlak na hoteliéry, aby něco takového podepsali,“ kritizoval postup společnosti prezident řeckého svazu cestovního ruchu Andreas Andreadis.

Přesvědčení Němců o tom, že se Řekové vrátí k drachmě, sílí. Podle aktuálního průzkumu agentury Emnid nevidí budoucnost Atén v eurozóně 68 procent z nich. K budoucnosti společné evropské měny v Řecku jsou tak Němci mnohem skeptičtější než samotní Řekové. Návrat k drachmě upřednostňuje podle několika nedávných průzkumů necelá pětina Řeků.