Evropský obr Accor koupí majitele newyorského hotelu Plaza

Newyorský hotel Plaza

Newyorský hotel Plaza Zdroj: OptimumPx, Wikimedia Commons

Francouzská hotelová skupina AccorHotels koupí v transakci za 2,9 miliardy dolarů (71,4 miliardy korun) společnost FRHI Holdings, která provozuje luxusní hotely značek Fairmont, Raffles a Swissotel. Největší evropská hotelová společnost se po převzetí stane předním globálním hráčem v segmentu luxusního ubytování a zlepší si postavení zejména ve Spojených státech, kde FRHI mimo jiné vlastní slavný newyorský hotel Plaza.

Accor se na převzetí společnosti se sídlem v Kanadě ve středu dohodla s arabskými vlastníky FRHI, uvedla agentura Reuters. Vedle vyplacení hotovosti 840 milionů dolarů předá Accor dosavadním majitelům FRHI asi 47 milionů nových akcií. Katarský úřad pro investice (QIA) pak bude mít v Accoru 10,5 procenta a společnost Kingdom Holding saúdského prince Valída bin Talála bude vlastnit 5,8 procenta francouzské firmy.

Dosud největší akvizice AccorHotels je nejnovějším dokladem vlny konsolidace v hotelovém sektoru. Ten se snaží odrazit nápor internetových konkurentů v čele se zprostředkovatelem soukromého ubytování Airbnb. Letos se společnost Marriott International dohodla na převzetí skupiny Starwood Hotels & Resorts za 12 miliard dolarů, což vytvoří největší hotelovou skupinu světa.

Převzetím FRHI získává Accor 155 hotelů a rekreačních středisek ve 34 zemích. Patří mezi ně mimo jiné londýnský Savoy, singapurský Raffles Hotel nebo Makkah Clock Royal Tower v Mekce. V segmentu luxusního ubytování bude mít skupina už téměř 500 hotelů, což představuje asi 15 procent celkového počtu, uvedl šéf společnosti Sebastien Bazin.