Farmářských trhů v Praze opět přibude

Farmářské trhy

Farmářské trhy Zdroj: profimedia.cz

Na pražské Vítězné náměstí zvané lidově „kulaťák“ dorazí podle odhadu šesté městské části každou sobotu na tamní farmářský trh pět až osm tisíc lidí. Ke staré celnici nedaleko náměstí Republiky pak ze stejného důvodu dorazí denně zhruba 2500 zájemců o čerstvou zeleninu, ovoce či uzeniny. To je také důvodem, proč se tamní trhy začaly letos konat po čtyři dny v týdnu, tedy dvakrát častěji než dosud, a navíc s delší otevírací dobou až do 20 hodin.

V Praze se teď konají zhruba tři desítky farmářských trhů, na které může týdně dorazit podle propočtů deníku E15 zhruba dvacet tisíc lidí. Kvůli nepolevujícímu zájmu Pražanů proto městské části chystají farmářská tržiště další, vyplývá z vyjádření městských částí.

Vhodnou lokalitu v současné době hledá radnice městské části Prahy 3, kde se již konají třikrát týdně trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. „Ty slouží primárně obyvatelům horního Žižkova a Vinohrad. Byli bychom rádi, pokud by se druhé farmářské tržiště podařilo vybudovat v oblasti Ohrady či Chmelnice pro obyvatele Jarova a dalších východních částí Prahy 3,“ uvedl její mluvčí Jan Sotona.

Farmářské trhy v PrazeFarmářské trhy v Praze | E15

Druhou variantou je umístění na dolním Žižkově, tedy směrem k centru. „Zatím je ale vše ve fázi prověřování možností. S ohledem na předpokládanou potřebu stavebních úprav však pravděpodobně nepřipadá v úvahu dřívější datum než druhá polovina příštího roku,“ dodal.

O zřízení dalšího tržiště uvažuje i Praha 1. „Rádi bychom umístili farmářský trh i na levý břeh Vltavy. Zatím ale není vytipované vhodné místo. Organizování městskou částí je ale nákladná záležitost – pořízení a skladování stánků, organizace prodeje a další,“ uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Jiří Sedláček: Farmářských trhů je moc, ale ne těch kvalitních

O dalším tržišti přemýšlejí i v městské části Praha 9 a v Praze 10. „Vyhodnocujeme nejméně dvě perspektivní lokality. Pokud se ukáže jejich vhodnost, tak je spustíme od nové sezony, tedy od dubna 2013,“ sdělil mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.