Festivaly čelí rostoucím nákladům

ilustrační foto, Festival United Islands

ilustrační foto, Festival United Islands Zdroj: United Islands

V uplynulých letech skončilo několik velkých i menších hudebních festivalů, například folková Zahrada v Náměšti, rocková Noc plná hvězd v Třinci či poprockový Prague City Festival. Letos se neuskuteční ani Open Air Festival v Panenském Týnci, který přivezl hvězdy jako Chemical Brothers nebo Fatboy Slim. Náklady na pořádání koncertů totiž stoupají, je těžké je pokrýt, a když se k tomu připočte nevyzpytatelné špatné počasí jako loni právě v Týnci, je pro pořadatele velkých i malých akcí zle.

„Každý rok se čeká epidemie uhynulých festivalů, ale spíše jich zatím stále přibývá,“ míní například hudební publicista Roman Jireš. Kvůli financím se ale začínají více orientovat na tuzemskou scénu. Lidem to ale zdá se nevadí – vždyť milovický Votvírák v polovině června s programem bez západoevropských či amerických hvězd byl letos poprvé vyprodán a lístek si koupilo 40 tisíc lidí.

Jednou z největších akcí v Česku je Colours of Ostrava, jehož loňský rozpočet dosáhl šedesáti milionů korun. „Letos bude zřejmě ještě o několik milionů vyšší. Důvodem nárůstu je především zdražení eura, a pak také bohatší program, změny v areálu a kvalitnější technické vybavení,“ uvedl mediální zástupce festivalu Jiří Sedlák.

Drahé euro a rozpočty

Rozpočet královéhradeckého Rock for People je zhruba o deset milionů nižší než u Colours of Ostrava. „Rozpočet je v zásadě stejný už dva tři roky. Mění se pouze procentuální rozložení mezi jednotlivými sekcemi. Letos například díky získání Manu Chao, Lucie nebo Madness opět o něco vzrostly výdaje na hudební program. Ale věříme, že jde o investici, která se nám vrátí v příjmech za prodané vstupenky,“ řekl šéf festivalu Michal Thomes.

Změnu se ale rozhodli právě kvůli nelehkému financování zavést pořadatele pražského United Islands, který se konal uplynulý víkend. Festival s dvacetimilionovým rozpočtem byl totiž léta zcela zdarma. Letos se pořadatelé rozhodli přidat dvě placené scény v Kinského zahradě. „Dlouhodobě přemýšlíme o tom, jak zapojit diváky do financování festivalu. Jsme přesvědčeni, že bez nich by se akce mohla v budoucnu stát nestabilní,“ uvedl David Gaydečka za pořadatele.

Namále měla loni například také Rocková Lipnice se skromným rozpočtem půl milionu až 700 tisíc korun. „Byli jsme opravdu rozhodnuti skončit. I přes velkou konkurenci dalších festivalů ale návštěvníci nezklamali a Rockovou Lipnici si nenechali ujít. To byl hlavní důvod pokračovat,“ uvedl Václav Duben za pořadatele.

Úbytek festivalů se ale zřejmě v budoucnu asi očekávat dá. „Letos to ale ještě nebude. Spíše to dopadne tak, že až na výjimky si budou velmi podobné,“ míní.

Martin Věchet: Tato sezona rozhodně, které festivaly přežijí