Filmová historie ožívá. Vydavatelství představí další staré filmy a seriály

Foto z filmu Co řekne žena (Barbara Polomská a Josef Bek), ilustrační foto

Foto z filmu Co řekne žena (Barbara Polomská a Josef Bek), ilustrační foto

Nelegální stahování filmů a nahrávek připravuje jen v Evropě vydavatelské společnosti o zhruba 250 miliard korun ročně. Ne vždy je ale důvodem stahování z internetu jen snaha zákazníků ušetřit. Řada filmů, televizních seriálů nebo nahrávek totiž stále nevyšla na DVD nebo CD a nelze je tak legálně koupit. A nejde jen o rarity či kuriozity. Týká se to i těch nejoblíbenějších pořadů.

Ani v České republice nemají zájemci stále možnost koupit v obchodě nebo e-shopu všechny svoje zamilované filmy nebo nahrávky. V posledních měsících ale došlo k výraznému posunu. Průlom znamenalo především vydání kultovního filmu Karla Zemana Cesta do pravěku na DVD v závěru loňského roku. Právě tento snímek několik posledních let vévodil hitparádě nejstahovanějších a dosud nevydaných filmů. Z první desítky vypadl také další Zemanův film Baron Prášil, který se již rovněž objevil v prodeji.

Do konce letošního roku by měly přijít na pulty i zbývající dva snímky. „V tuto chvíli probíhají jednání o vydání titulů Na kometě a Ukradená vzducholoď, snahou je vydat další tituly ještě před koncem roku 2013,“ uvedl pro e15.cz Marcel Kral, spoluautor a producent projektu Muzea Karla Zemana, které filmy vydává. Podle jeho slov by znovu měly vyjít také již vydané tituly Čarodějův učeň a Pohádka o Honzíkovi a Mařence. Vydání Zemanových filmů dlouhá léta blokovaly spory o autorská práva. Právě kvůli nim byly před několika lety po několika dnech od vydání staženy z prodeje snímky Na kometě a Ukradená vzducholoď.

Na prvním místě hitparády nevydaných filmů vystřídal dobrodružství party kluků z pravěku neméně známý příběh ze Stínadel. Vydání černobílého seriálu Záhada hlavolamu v České televizi oživilo zájem o stejnojmenný film z roku 1993. I tady se mohou diváci těšit na změnu k lepšímu. „V tomto případě jednáme o možnosti vydání s Českou televizí,“ řekl pro e15.cz mluvčí Bontonfilmu Lukáš Vedral. K divákům by se měl dostat i další snímek, který dlouho čekal na vydání – Černí baroni. Ten zatím vyšel jen jako seriál, film byl vydán pouze exkluzivně pro jednu privátní společnost a k běžným divákům se nedostal. Kdy a zda vyjdou další žádané filmy, například Ztracená tvář, v níž exceloval Vlastimil Brodský, Trnkovy loutkové Staré pověsti české nebo Tycův film Vojtěch, řečený sirotek, zatím není jasné.

Po letech čekání v archivech se na trh dostala i řada televizních titulů. I po vydavatelské smršti z posledních let však zbývá několik pořadů a seriálů, kde se zatím uvedení na trh plánuje. Nejvíce diváci čekají na seriál Náhrdelník s Libuší Šafránkovou v hlavní roli. Zájem je také o dokumenty Heleny Třeštíkové. „Pořady Náhrdelník a Ženy na přelomu tisíciletí zařadíme pravděpodobně do edičního plánu na příští rok,“ zmínila mluvčí České televize Michaela Fričová. Vydání se letos dočkal seriál Dynastie Nováků, který se rovněž dlouho pohyboval na čelních příčkách hitparády nevydaných snímků. Naopak do prodeje se zatím nechystá první část cyklu oblíbené maďarské série o vynalézavém Ládínkovi: Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy.

Historické novinky plánuje i Supraphon

Velkou změnou prošlo vydávání archivních nahrávek Supraphonu. Ten sice omezil uvádění starších titulů mluveného slova na CD, ale přináší je na internetu ve svém ve svém e-shopu Supraphononline. Tam již digitálně vyšla polovina nejžádanějších nahrávek, další tituly vyjdou letos. „Ilias a Odyssea s Karlem Högerem a Luďkem Munzarem je v edičním plánu na září, pohádka Krása nesmírná na říjen letošního roku,“ uvedl Michal Koch ze Supraphononline. Další žádané nahrávky, jako například dobrodružný příběh Zlatý řetěz, zatím nevyjdou kvůli problémům s interpretační smlouvou.
Supraphononline odstartoval v listopadu roku 2011, od té doby se jeho nabídka rozšířila ze tří set na více než 590 titulů mluveného slova. Včetně hudby nabízí více než pět tisíc alb, každý měsíc přibývá několik desítek nových nahrávek.
I když vydávání oblíbených, archivních titulů postupně zaplňuje mnohaletou mezeru na trhu, za zájmem diváků stále o krok zaostává. Například vydání Zemanových filmů na DVD přišlo v době, kdy část diváků dává přednost vysokému rozlišení v BluRay. Vydavatel slibuje, že by se zájemci měli dočkat brzy. „Ve spolupráci s naším partnerem, společností Bontonfilm, probíhají jednání o vydání filmů ve formátu BluRay, a to jak titulů Cesta do pravěku, Vynález zkázy a Baron Prášil, které byly před vydáním na DVD nově digitalizovány z původních materiálů, tak i dalších titulů v budoucnu,“ zmínil Marcel Kral.

Nejžádanější filmy nevydané na DVD
1.Záhada hlavolamu
2.Co chytneš v žitě
3.Ztracená tvář
4.Ukradená vzducholoď
5.Černí baroni
6.Na kometě
7.Cirkus v cirkuse
8.Staré pověsti české (Jiří Trnka)
9.Vojtěch, řečený sirotek
10.Klaun Ferdinand a raketa
Nejžádanější nahrávky nevydané na CD
1. Pasáček vepřů*
2. Broučci (1968)*
3. Pohádky Boženy Němcové (komplet)
4. Zlatý řetěz
5. Pohádky I.* až VII.
6. O žabce královně*/ Kocour v botách*
7. Krása nesmírná
8. Bubáci a hastrmani*
9. Ilias a Odyssea (1967, 1968)
10. Poslouchejte pohádky
*vyšlo digitálně na Supraphononline
Nejžádanější TV pořady nevydané na DVD
1. Náhrdelník (seriál)
2. Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy
3. Kouzla králů
4. Hup a Hop
5. Doktor Munory a jiní lidé
6. Můj otec a ostatní muži
7. Opravdová láska
8. Krásný čas
9. Ženy na přelomu tisíciletí
10.O vodníku Česílkovi