Filmové studio Pinewood zdvojnásobilo zisk, díky Bondovi a Hvězdným válkám

Hvězdné války

Hvězdné války Zdroj: ctk/AP

Provozní zisk provozovatele filmových a televizních studií Pinewood Group se v loňském fiskálním roce více než zdvojnásobil na 13,6 miliardy liber (429,3 miliardy korun). Firmě pomohly vysoké příjmy z natáčení dalšího dílu ze série Hvězdných válek a filmu s agentem Jamesem Bondem. Uvedla to na svých internetových stránkách BBC.

Příjmy studia se za rok do konce března zvýšily o 10,9 procenta na 83,2 milionu liber. Ve filmových studiích firmy se loni mimo jiné natáčely filmy Star Wars: Síla se probouzí a poslední bondovka Spectre.

Firma dodala, že pozitivní pro její zahraniční zákazníky je pokles libry způsobený rozhodnutím Británie opustit Evropskou unii. Pinewood také očekává, že brexit nebude mít na hospodaření výraznější vliv, protože většina největších zákazníků je z USA.

Pinewood má nyní pět nových zvukových studií. To znamená, že může ročně vyrobit o dva filmy více.

Londýnské studium Pinewood je největší v Evropě. Natáčela se zde prakticky celá série filmů o Jamesi Bondovi, dále třeba nejnovější verze Bídníků, film Pátý element či série filmů o Harrym Potterovi. Pinewood vlastní také studia v Kanadě, Německu, Malajsii a Dominikánské republice a staví studio v USA.