Firma vybrala desetitisíce za dřevo. Zákazníci nedostali ani pelety, ani peníze

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Blížící se zimy a topné sezóny zřejmě využila pražská firma Santuzza Invest, inzertní weby zaplavila inzeráty, které nabízely výrazně levnější štípané dřevo, brikety a pelety, než konkurence. Od zákazníků vybrala desetitisíce korun na zálohách, dřevo ale nedodala a peníze zpět také ne. Podvedených jsou podle policie desítky lidí po celé republice. Za firmou stojí zadlužený slovenský podnikatel Ondrej Hlávek.

Cenová nabídka firmy zaujala i Jana Krejcara, který našel inzerát na serveru bazos.cz. Standardní cena peletek se podle něj pohybuje od 4800 korun za tunu do 5500 korun za tunu, Santuzza Invest tunu nabízela za 3600 korun. „Říkal jsem si, že je to zvláštní, ale myslel jsem si, že půjde o paletky v horší kvalitě,“ sdělil serveru E15.cz.

Firmu Santuzza Invest začátkem září kontaktoval a objednal si pět tun peletek za 16 372 korun včetně 840 korun za dopravu. Firma s ním normálně komunikovala, poslala fakturu na zálohu ve výši 8186 korun, přijala platbu a dřevo mělo dorazit začátkem října. Nedorazilo. Ve firmě navíc přestali zvedat telefon.

„Dnes jsem byl podat trestní oznámení. Na policii už o případu vědí, podvedených je víc,“ konstatoval Krejcar. Na internetu našel další lidi, kteří marně čekají na dodávky dřeva v hodnotě desetitisíců korun. Někdo levné dřevo dokonce objednával po kamionech. „Taky jsme zaplatili zálohu 2. září a údajně dnes 5. října měl dorazit kamion, ale zatím se nic neděje,“ postěžovala si na serveru podvodnefirmy.cz Andrea Račeková.

Policie už podle mluvčí Policejního prezídia ČR Evy Kropáčkové po celé republice eviduje několik desítek podvedených zákazníků z různých krajů. Více nechtěla mluvčí zatím případ komentovat.

Firma se zatím k otázkám E15.cz nevyjádřila. Podle serveru justice.cz za ní stojí slovenský podnikatel Ondrej Hlávek, který má problémy i doma.