Flora Olomouc vypsala tendr na opravu areálu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Dlouho očekávaná rekonstrukce a dostavba areálu Výstaviště Flora Olomouc se blíží. Společnost vlastněná městem Olomouc vypsala zakázku s předpokládanou hodnotou 300 milionů korun. Do tendru se lze přihlásit do 9. srpna letošního roku.

Celý projekt by měl začít podle dřívějších informací letos na podzim a dokončen by měl být v závěru března 2013. Investice je jednou z největších, které firmy pořádající veletrhy a výstavy v posledních letech uskutečnily.

Součástí projektu je kompletní rekonstrukce stávajícího pavilonu A a jeho dostavba s provozní budovou a restaurací pro zaměstnance i návštěvníky. Vznikne i nová příjezdová komunikace, která napojí nově vzniklý areál na Wolkerovu ulici, a parkoviště v prostoru u nádraží Olomouc-Nová Ulice.
„Na investici čekáme, jsme rádi, že na ni dojde a že přinese zkvalitnění areálu i služeb,“ řekla deníku E15 obchodní náměstkyně Výstaviště Flora Olomouc Ludmila Grecmanová. Na financování se bude podílet město jako majitel výstaviště, firma samotná i evropské fondy.

Rekonstrukce a dostavba ovlivnily chod výstaviště už v loňském roce a budou jej omezovat i nadále. Loni například firma nenabídla žádnou novinku v programu výstav. „Bylo to jednak z důvodů přetrvávající stagnace domácí ekonomiky a také v souvislosti s netrpělivě očekávaným termínem zahájení projektu nezbytné rekonstrukce a dostavby, po jejíž dobu bude výstavní činnost nutně omezena,“ uvedli zástupci představenstva ve výroční zprávě výstaviště za loňský rok.

Hospodaření Výstaviště Flora Olomouc skončilo loni se ziskem 2,3 milionu korun, což je o 56 procent méně než o rok dříve. Tržby společnosti klesly o 7,4 procenta na 52,9 milionu korun. Firma i přes poklesy hodnotí hospodářské výsledky kladně. Největší zásluhu na nich měl právě výstavnický úsek, který vydělal 6,7 milionu korun, což je o pětinu více, než činil původní plán.