Fond ZDR Investments kupuje obchodní centrum v chorvatské Pule v hodnotě dvou miliard

Pula City Mall

Pula City Mall Zdroj: ZDR Investments

Pula City Mall
Pula City Mall
Pula City Mall
4
Fotogalerie

Skupina nemovitostních fondů ZDR Investments, kterou založil vlastník developerské společnosti Traxial Zdeněk Prázdný, expanduje do chorvatské Puly. Ve středu koupila retail park Pula City Mall o ploše 37 tisíc metrů čtverečních v hodnotě necelých dvou miliard korun. Prodávajícím je rakouská developerská skupina MID-Bau.

Mezi nájemci obchodních ploch jsou obchodníci jako Interspar, Intersport, Hervis, JYSK či Decathlon a všechny hlavní značky z oblasti textilního diskontu. Pula, která se svými 65 tisíci obyvateli představuje největší město istrijské župy, leží na samém jihu Istrijského poloostrova. Spádová oblast přesahující sto tisíc obyvatel zaručuje podle investorů vysokou návštěvnost retail parku po celý rok i mimo nadprůměrně silnou letní turistickou sezonu.

„Tato akvizice pro nás znamená překročení řady významných milníků. Završujeme čtvrtý rok úspěšného rozvoje nemovitostních fondů, Chorvatsko je pátá země, kam vstupujeme, a zároveň kupujeme padesátou nemovitost do portfolia, které už překračuje hranici 200 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy,“ komentuje akvizici Zdeněk Prázdný, partner skupiny ZDR Investments. Na zahraniční nemovitosti v portfoliu ZDR Investments připadá 53 procent.

Pula City Mall byl vybudován ve třech fázích od roku 2016. Poslední etapa, která kromě výstavby nového objektu zahrnovala rozšíření ploch pro některé stávající nájemce, byla dokončena v roce 2020. 

„Chorvatský trh maloobchodních nemovitostí zaznamenává v posledních letech významný rozvoj. Nové projekty realizují z velké části zkušení němečtí a rakouští developeři komerčních nemovitostí, kteří včas poznali příležitost atraktivních trhů bezprostředně za hranicemi Rakouska, ve Slovinsku a Chorvatsku,“ dodává partner ZDR Investments Radek Hladký.

Video placeholde
Budoucí podoba stanice Praha-Bubny • Správa železnic

Fond se soustředí primárně na regionální retail parky, nikoli vícepatrová obchodní centra. Retail parky, kde jsou obchody přístupné přímo z parkovišť, odolávají také v době lockdownu.

ZDR Investments má největší podíl potravinářských nájemců mezi nemovitostními fondy v Česku. Skupině se letos podařilo zdvojnásobit nemovitostní portfolio, jehož hodnota teď přesahuje devět miliard korun. 

Chorvatsko je mezi českými investory do nemovitostí stále populárnější. V posledních letech tam do hotelů investoval realitní magnát Radovan Vítek či skupina JTH teplického podnikatele Jaroslava Třešňáka. Brněnská investiční a developerská společnost Domoplan tam začne stavět takzvané prázdninové resorty v přímořských letoviscích na ostrovech Hvar a Pag.