Fortuna se vzdala maltské licence a on-line sázek v Maďarsku

Fortuna

Fortuna Zdroj: E15 Anna Vackova

Největší středoevropská sázková kancelář vyklízí maďarský internetový trh. Oblast, kterou považovala za perspektivní, se neosvědčila.

Fortuna neobnovila licenci z Malty pro svou společnost FortunaWin. Maltskou licenci používala v rámci Evropské unie i pro testování internetového kasina a pokeru a on-line sázení v Maďarsku.

„Platnost licence skončila ke konci loňského roku. FortunaWin nebyl byznys projekt, ale testovací platforma na sázkové produkty a podobné aktivity,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel české Fortuny Martin Todt.

S Maďarskem přitom měla Fortuna původně velké plány. „Zejména Maďarsko vidíme v nejbližší době jako velmi perspektivní trh,“ uvedl v červnu 2010 při startu maďarských operací tehdejší šéf celé Fortuny Jiří Bunda s tím, že pokud to legislativní podmínky dovolí, do roka hodlá začít pracovat i na rozvoji sítě fyzických poboček ve vybraných městech. To se ale nestalo.

Loterijní daň se letos vyšplhala na 23 procent a zvyšovat se bude i příští rok.

Maďarský byznys byl po následující léta marginální a v posledních letech jej Fortuna ani nevykazovala v celkových výsledcích. Podle konsolidované výroční zprávy Fortuny za rok 2014 byly důvodem k ukončení licence pro FortunaWin pokračující ztráty. „Neustále věříme, že budeme moci dělat svůj byznys legálně v zemích, kde působíme. Nechceme působit z Malty, pokud nás někdo vysloveně nepřinutí,“ uvedl k problému Todt.

V posledních dvou letech navíc sázkové kanceláře v Česku čelí dalšímu zvyšování loterijní daně. Od letošního roku stoupla o tři body na 23 procent, od ledna příštího roku by to mělo být ještě o dva body více. Kvůli vyššímu zdanění hazardu už někteří velcí hráči na trhu naznačují, že by mohli svůj byznys převést do zahraničí.

Pak by jej provozovali právě na základě licence z Malty či Gibraltaru přes webové stránky v češtině. Stejně tak to již nyní dělají zahraniční on-line sázkové kanceláře jako bwin, bet-at-home a další. Ty však neplatí daně, zatímco tuzemští hráči jako Tipsport, Fortuna nebo Chance ano.

Rozhovor s Martinem Todtem čtěte ve čtvrtečním vydání E15