Fortuně vzrostl zisk skoro o čtvrtinu, vydělala přes 520 milionů

Sázková kancelář Fortuna

Sázková kancelář Fortuna Zdroj: Rasch Jan/Euro

Sázkové společnosti Fortuna Entertainment Group loni stoupl čistý zisk o 22,5 procenta na 19,5 milionu eur (zhruba 527 milionů korun). Výsledek byl ovlivněn jednorázovým příjmem z odložené daně v Polsku. Vyplývá to z předběžných neauditovaných výsledků. Objem přijatých sázek vzrostl o 26,1 procenta na 847,7 milionu eur (asi 22,9 miliardy korun). Naprostá většina výnosů připadla na sportovní sázení.

Firma zároveň oznámila, že letos i příští rok navrhne nevyplatit dividendu. Akcie Fortuny na pražské burze zahájily obchodování prudkým poklesem.

„Jsme potěšeni, že můžeme oznámit silný růst za rok 2015 navzdory absence velkých sportovních událostí a zrušení manipulačního poplatku na on-linu na Slovensku,“ uvedl generální ředitel Fortuny Per Widerstrom. Hlavním zdrojem růstu podle něj byly sportovní sázky přes internet, zejména z mobilních telefonů.

Hodnota přijatých sázek na sport vzrostla o 26,3 procenta na 828 milionů eur (zhruba 22,3 miliardy korun). Sázky na loterie dosáhly 19,7 milionu eur (asi 523 milionů korun), což je o 17,8 procenta meziročně více.

Objem hrubých výher činil 147,4 milionu eur (zhruba 3,9 miliardy korun), meziročně o 11,2 procenta více. Hrubé výhry z kurzového sázení vzrostly o 10,9 procenta na 138,7 milionu eur (cca 3,7 miliardy korun). Z toho 84,7 milionu eur (2,2 miliardy korun) připadá na internetové sázení, což je nárůst o 26,4 procenta.

Analytici předpokládali, že firmě klesne čistý zisk o jednotky procent na 415 milionů korun. Po úpravě o vliv jednorázové odložené daně v Polsku by ale čistý zisk firmy činil 16 milionů eur (432 milionů korun)

„Rozvoj sázení on-line byl navíc podpořen zrušení manipulačního poplatku na on-linu na Slovensku a začátkem stíhání sázejících přes off-shore sázkové operátory v Polsku,“ uvedla firma. Hrubé výhry ze sázení na pobočkách loni klesly o sedm procent na 54 milionů eur (1,4 miliardy korun).

Analytici čekali, že čistý zisk klesne o jednotky procent. Po úpravě o vliv jednorázové odložené daně v Polsku by čistý zisk firmy činil 16 milionů eur (432 milionů korun), což je v souladu s odhadem.

Společnost letos i v příštím roce navrhne nevyplatit dividendu. „To je pro investory výrazným zklamáním. Důvodem jsou plánované investice do nové IT platformy a do růstu společnosti,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička. Pro letošní rok očekává Fortuna, že přijaté sázky vzrostou meziročně zhruba o pětinu na 27,3 miliardy korun.

EBITDA by měla klesnout o deset až 15 procent. „To není třeba brát jako negativum. Jistě se v něm odrážejí některá úskalí letošního roku, jako například zvýšení sázkové daně v ČR. Ale asi také opatrnost vedení firmy. Navíc letošní rok je plný sportovních událostí, které by měly zajistit nárůst sázek,“ doplnil analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Akcie Fortuny na pražské burze zahájily dnešní obchodování poklesem zhruba o 20 procent. V 9:45 ztrácely 11 procent a obchodovaly se na 86,50 koruny. Od konce ledna, kdy Fortuna oznámila vylepšené předběžné odhady, do středečního závěru akcie firmy zhruba o čtvrtinu zhodnotily. „Při absenci dividendy na další dva roky a klesajícím provozním zisku nemají nyní investoři příliš důvodů akcie Fortuny kupovat,“ dodal Lávička.

Fortuna Entertainment Group se zaměřuje na kurzové sázky. Působí v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. S akciemi firmy se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta.