Fotbalové mistrovství přineslo sázkovým kancelářím rekordní objem sázek

Mistrovství světa

Mistrovství světa Zdroj: ČTK

Fotbal (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Sázky na fotbalové MS dosáhly v Česku zhruba 2,5 miliardy korun, dosud rekordní Euro 2016 tak překonaly o 600 milionů korun. V porovnání s květnovým šampionátem v hokeji byly téměř dvojnásobné. Úspěšnější byli bookmakeři, přesto si čtyři sázkaři připsali více než milion korun čistého. Sázkaři byli úspěšnější při nedělním finále, ve kterém Francie porazila Chorvatsko 4:2. Vyplývá to z vyjádření oslovených zástupců tuzemských sázkových kanceláří.

"Z pohledu bilance nakonec zůstali bookmakeři v plusu. Na začátku šampionátu jim nahrálo několik překvapivých výsledků. Díky tomu si vytvořili rezervu, kterou už sázkaři nestačili srovnat. I když ve vyřazovací části se jim dařilo lépe a i výsledky zápasů o medaile jim nahrávaly," uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain. Fortuna přijala sázky za 1,04 miliardy korun a na výhrách vyplatila 900 milionů korun.

Tipsport hlásí náběry za 1,04 miliardy korun. "Ve finále sázkaři věřili Francii. Zhruba dvě třetiny z těch, kteří si na zápas vsadili, tipovali výhru Francie. Finále tak pro nás skončilo ztrátou. Zápas se stal dokonce nejsázenějším v live sázkách, které lze uzavírat v průběhu zápasu," doplnil mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava. Podle něj to lze přičíst i extrémní sledovanosti finálového utkání. V průběhu finále klienti Tipsportu na tento duel vsadili deset milionů korun.

Sázky u Chance dosáhly 210 milionů korun. "Finálové utkání bylo pro nás čtvrté nejprodělečnější z celého šampionátu. Live sázky tvořily zhruba čtvrtinu všech sázek. V průběhu finále jich bylo nejvíce," podotkla mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Zatímco na MS v Brazílii v roce 2014 bylo nejsázenějším zápasem finále, tentokrát to byly většinou už souboje v základních skupinách. Tipsport nejvíce vybral na zápase Írán - Španělsko (47 milionů korun), Fortuna na utkání Brazílie - Švýcarsko (40 milionů korun). V Chanci bylo nejsázenější osmifinále mezi Chorvatskem a Dánskem (9,5 milionu korun).

Čtyři sázkaři vyhráli více než milion korun čistého, vesměs šlo o klienty Fortuny. Vůbec nejvyšší výhra padla ve finálovém zápase. "Jeden sázkař věřil, že už v první půli padnou minimálně dvě branky. Vsadil 420 tisíc v kurzu 3,98:1 a vyhrál 1,25 milionu čistého," uvedl Šrain.

Výhra 1,17 milionu korun patří sázkaři, který vsadil 180 tisíc korun na výhru Mexika nad Německem (1:0). Další sázkař správně věřil remíze Argentiny s Islandem v kurzu 5,1:1. Vsadil 250 tiísc korun a vyhrál 1,03 milionu. Další milionová výhra patří klientovi, který vsadil 560 tisíc korun na výhru Polska nad Japonskem (1:0) v posledním zápase základní skupiny. Vyhrál 1,01 milionu čistého.

Naopak v Tipsportu jeden sázkař milion korun prohrál. Nesprávně věřil ve vítězství Německa nad Jižní Koreou (0:2). Tento zápas znamenal pro sázkaře podle mluvčích hotovou pohromu. "Naopak příjemný šok způsobila sázkařům branka Toniho Kroose v nastavení zápasu Německo - Švédsko (2:1), která v daném dni znamenala výplatu výher o 20 milionů vyšší," dodal Šrain.

Tipsport, Fortuna a Chance přijaly dohromady sázky za 2,3 miliardy korun. Podíl těchto firem na trhu kurzových sázek loni podle odhadů činil 92 procent. Ostatní společnosti absolutní hodnotu většinou nezveřejňují, dá se však předpokládat, že celkové sázky dosáhly zhruba 2,5 miliardy korun. Při dosud rekordním Euru 2016 ve Francii to bylo 1,9 miliardy korun, při letošním hokejovém šampionátu v Dánsku 1,3 miliardy korun.