Francouzi s developerem Sekerou expandují v byznysu s pečovatelskými domy

Vizualizace projektu pečovatelského domu společnosti Anavita v Praze Slivenci, jehož otevření se chystá na rok 2017.

Vizualizace projektu pečovatelského domu společnosti Anavita v Praze Slivenci, jehož otevření se chystá na rok 2017. Zdroj: Anavita

Roztříštěný trh soukromých pečovatelských domů pro pacienty s Alzheimerovou nemocí a demencí se dále přeskupuje. Jednoho z největších hráčů na trhu, společnost Anavita, totiž na začátku dubna spolu s českou firmou RS Development koupila francouzská společnost Orpea.

Jejich společný Senior Holding má aktuálně po nové akvizici k dispozici 886 lůžek, po dokončení výstavby všech zařízení jich bude 1716. „Strategií Orpey v Česku je pokračovat v expanzi hlavně skrze nové projekty,“ uvedl pro E15 Steve Grobet, který se ve francouzské společnosti stará o investiční vztahy. „Anavita zároveň zapadá do našeho byznysového modelu, protože vlastní nemovitosti, v nichž provozuje svá zařízení.“

Pečovatelské domy Anavity se nachází hlavně ve velkých městech a všechny jsou postavené nedávno. Jejich průměrné stáří je dva a půl roku. Společnost očekává tržby až 380 milionů korun ve chvíli, kdy se všechna její zařízení otevřou a zaběhnou.

Francouzská Orpea v Česku působí ve spolupráci se společností RS Developement, jejíž spolumajitel a jednatel Robert Sekera usedne v představenstvu Anavity. Ve společném holdingu má RS Development čtyřicetiprocentní podíl.

Anavitu Francouzi se Sekerou koupili od skupiny investorů, mezi kterými byl i někdejší majitel společnosti Animalco Radko Jung nebo někdejší spolupracovník skupiny PPF Jaroslav Otenšlégr.

Vedle České republiky Orpea ohlásila akvizici v Rakousku. Tam posílila svoji pozici lídra trhu koupí společnosti Dr. Dr. Wagner. Celkem má Orpea skoro 80 tisíc lůžek v 775 zařízeních v deseti zemích. Více než polovina její kapacity je ve Francii.